Umjetnošću ukazati na nasilje nad ženama

0
Umjetnošću ukazati na nasilje nad ženama
СОКОЛАЦ, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Изложбом радова у колаж техници студенткиње Николине Крунић, стиховима Јоване Бољанић и читањем пјесама аутора које више нису међу нама, али су оставиле дубок траг на пољу побољшања права жена, у Народној библиотеци на Сокоцу промовисана је кампања `16 дана активизма` против насиља над женама.

SOKOLAC – Izložbom radova u kolaž tehnici studentkinje Nikoline Krunić, stihovima Jovane Boljanić i čitanjem pjesama autora koji više nisu među nama, ali su ostavili dubok trag na polju poboljšanja prava žena, u Narodnoj biblioteci na Sokocu promovisana je kampanja „16 dana aktivizma“ protiv nasilja nad ženama.

Sokočanka Jovana Boljanić aktivista neformalne grupe umjetnika „Art Queer“, člana Ženske mreže B/H, rekla je sinoć za Srnu da su u saradnji sa udruženjem građana „Aurora“ na ovaj neobičan način željeli ukazati na problematiku `neprepoznavanja i nereagovanja na nasilje` koje se svakodnevno događa u našem društvu.

„Opšte je poznato u kampanji „16 dana aktivizma“ da smo govorile o `borbi protiv rodnozasnovanog nasilja`, da je to dugo u našim malim sredinama bila tabu tema, da je to nešto o čemu se neprestano i iznova treba govoriti i da je jako bitno uključiti i muškarce u borbu protiv nasilja nad ženama, koje se svakodnevno dođadja tu svuda oko nas“, kaže Boljanićeva.

Za studenta psihologije Nikolinu Krunić je nasilja nad ženama je kancer društva o kome se teba neprestano govoriti.

„Potrudila sam se, što se tiče ovih radova da predstavim psihološku sliku kao osoba koja se trudi da razumije psihološku stranu žena – žrtva nasilja, da to predstavim u kolaž tehnici, da dokučim kako se zaista osjećaju te osobe, jer jako je bitno u svakom trenutku to prepoznamo kako bi mogli saosjećati sa njima“, istakla je Krunićeva.

U udruženju građana `Aurora`, kažu da već treću godinu u saradnji sa članovima `Art Queera`, Ustanovom za kulturu `Pero Kosorić` i Narodnom bibliotekom Sokolac organizuju promociju kampanje `16 dana aktivizma` borbe protiv rodno zasnovanog nasilja od 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra Dana ljudskih prava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments