Uloga biblioteke u lokalnoj zajednici

0

ZVORNIK – Javna ustanova Narodna biblioteka i muzejska zbirka iz Zvornika organizovala je danas za bibliotekare sa svog matičnog područja stručni seminar o temi „Uloga biblioteke u lokalnoj zajednici“.

Direktor ove ustanove NJega Stjepanović podsjetila je da je ovo još jedan u nizu seminara koji organizuju za zaposlene u narodnim i školskim bibliotekama sa ovog područja.

Ona je rekla da su predavači na seminaru bili Milorad Vukajlović iz Narodne biblioteke Šekovići, koji je govorio o ulozi i mjestu biblioteke u kulturnom životu lokalne zajednice, te Tamara Božić iz Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ Zvornik, koja je govorila o značaju školske biblioteke za lokalnu zajednicu.

O ulozi biblioteke u kreiranju kulturne politike govorila je Violeta Radić iz Narodne biblioteke u Srebrenici, a Dragan Jurošević o legatu profesora doktora Mihajla Nikolića u Narodnoj biblioteci Vlasenica.

Radićeva je istakla da se u okviru svoje prezentacije bazirala na pozitivne i negativne primjere iz oblasti o kojoj je govorila.

„Mislim da biblioteka mora više da bude uključena u kreiranje na lokalnom nivou, posebno kad su u pitanju dokumenti, kao što su razne strategija koje se donose na duži period“, rekla je ona.

Vukajlović je napomenuo da prvi počeci organizovanog prikupljanja knjiga u Šekovićima datiraju još od 1955. godine, dodavši da se ustanova kasnije transformisala kako se i opština razvijala, da bi danas bila organizovana kao Narodna biblioteka.

„Narodna biblioteka je bila i ostala jedina ustanova iz oblasti kulture, mimo klasičnih oblika obrazovanja. Nisu nam velike mogućnosti, ali u svakom slučaju, kada se razmisli šta bi bilo u kulturnom životu da nije bilo biblioteke, mislim da ne bi bilo dobro“, rekao je Vukajlović.

Matična biblioteka u Zvorniku pokriva pet narodnih i sve školske biblioteke u opštinama Milići, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica i Šekovići.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare