Ulaganja podižu kvalitet – visok stepen naplate

0

Izvršni direktor za oblast tehničkih poslova u „Elektrodistribuciji“ Pale Boško Jugović apeluje da potrošači ne pokušavaju da neovlašteno troše električnu energiju, jer u ovom preduzeću redovno prate i analiziraju svako trafo-područje i vrlo uspješno otkrivaju mjesta na kojima se krade struja…
„Elektrodistribucija“ Pale ulaganjima obezbjeđuje dugoročnu stabilnost – stanje na terenu je više nego dobro, neki manji kvarovi saniraju se praktično u hodu i uz minimalna isključenja, a stepen naplate je gotovo sto odsto.

Kompletna elektroenergetska mreža na području trinaest opština u istočnom dijelu Republike Srpske, koje pokriva „Elektrodistribucija“ AD Pale trenutno je u funkciji i nema većih problema u snabdijevanju kupaca električnom energijom.

Izvršni direktor za oblast tehničkih poslova u „Elektrodistribuciji“ Boško Jugović napominje u intervjuu Srni da je usljed blage zime potrošnja električne energije u posljednjih nekoliko mjeseci bila manja od očekivane, na šta je uticala i loša zimska turistička sezona na Jahorini.

„Nemamo razloga za nezadovoljstvo, jer smo distributivne gubitke na mreži krajem prošle godine sveli ispod 12 procenata, što je znatno ispod granice odobrenih gubitaka koje je odobrio regulator“, ističe Jugović.

On apeluje da potrošači ne pokušavaju neovlašteno da troše električnu energiju, jer u ovom preduzeću redovno prate i analiziraju svako trafo-područje i vrlo uspješno otkrivaju mjesta na kojima se „krade struja“, a one koji to čine sankcionišu.

Jugović ističe da je naplata na nivou od gotovo 100 odsto, što ocjenjuje kao rezultat za ponos, koji „Elektrodistribuciji“ AD Pale ostavlja mogućnost da sredstva ostvarena na taj način i smanjenjem distributivnih gubitaka ulaže u investicije kojima se poboljšava kvalitet, a koji sam po sebi donosi i zadovoljstvo kod potrošača i jača međusobno povjerenje.

„Svojevrstan slogan da ulaganjima poboljšavamo kvalitet, a kvalitetom gradimo povjerenje potvrđuje se baš ovim stepenom naplate, dok se mi trudimo da se prepozna i na terenu“, naglašava Jugović.

On napominje da je u funkciju stavljena novoizgrađena srednjonaponska mreža u dužini od skoro 50 kilometara, gdje je postavljeno 275 stubova čelično-rešetkaste konstrukcije na potezima Pale – Mokro, Koran – Podgrab i Hreša – Sokolac.

To je posao vrijedan tri miliona maraka, a finansiran je iz kreditnog aranžmana koji je „Elektroprivreda“ Republike Srpske sklopila sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

„Imajući u vidu podatak da je novi dalekovod zamijenio staru mrežu postavljenu još polovinom prošlog vijeka, ali i sve prednosti koje donosi, uradili smo posao za pola vijeka i obezbijedili dugoročnu stabilnost u snabdijevanju kupaca na pomenutim područjima“, ističe Jugović.

On napominje da je u fazi realizacija projekta sanacije i rekonstrukcije dovodnog tunela HE „Mesići“, čiji je ključni efekat da se iskoriste sve prelivne vode brane, koje su do sada nepovratno oticale rijekom Pračom.

Prema njegovim riječima, analize i studije koje su proveli pokazale su da je riječ o količini od oko četiri kubna metra vode u sekundi.

„Po završetku radova polovinom ove godine taj problem će biti riješen i proizvodnja u HE `Mesići`, jednom od najstarijih objekata ovog tipa u bivšoj Jugoslaviji, biće znatno povećana, a to će značiti dodatnu stabilnost u poslovanju `Elektrodistribucije` AD Pale“, zaključuje Jugović za Srnu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare