Ukloniti hipoteku neriješenih slučajeva teških ubistava

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević poručuje da će ovaj centar u narednim godinama ukloniti hipoteku brojnih neriješenih djela teških ubistava.
„Bezbjednost na prostoru Centra je dobra, ali uvijek postoji ta hipoteka koja nam onemogućava da ugled policije podignemo na veći nivo“, rekao je Vasiljević u intervjuu Srni i podsjetio da su u 2012. godini započete aktivnosti koje su dovele do rasvjetljavanja određenog broja krivičnih djela teških ubistava.

Prema njegovim riječima, teška ubistva na prostoru CJB Istočno Sarajevo mogu se podijeliti u tri grupe. Prva su teška ubistava koja su posljedica sukoba dvije organizovane kriminalne grupe.

Druga grupa su teška ubistva koja su rasvijetljena i imala su sudski epilog, a na kraju su optuženi – oslobođeni, kao u slučajevima
ubistva Srđana Kneževića, Srđana Đurića i bračnog para Željka i Mikice Todorović.

Vasiljević smatra da je oslobađanje optuženih za ova krivična djela uzročno-posljedično vezano sa svim onim što se poslije dešavalo na području Istočnog Sarajeva.

„Ova grupa krivičnih djela mogla bi da bude ponovo procesuirana samo uz vanredne pravne lijekove pred drugim tužilaštvom, ukoliko se dođe do novih činjenica i dokaza koji bi omogućili vođenje krivičnog postupka, u ovom slučaju pred Tužilaštvom BiH ili Specijalnim tužilaštvom u Banjaluci“, rekao je Vasiljević.

Treća grupa su neriješena krivična djela teških ubistava koja nisu posljedica sukoba dvije organizovane kriminalne grupe, odnosno za koja Centar nema saznanja o motivima.

Vasiljević navodi da postoji još jedan mali broj krivičnih djela koja su se desila na prostoru Kantona Sarajvo, a to su ubistva koja imaju veze sa sukobom dvije organizovane kriminalne grupe sa prostora Istočnog Sarajeva. On je dodao da bi u 2012. godini najznačajnije bilo istaći suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Zijada Turkovića, tokom kojeg određeni broj svjedoka pominje i ubistva na prostoru Istočnog Sarajeva.

„Postoje svjedočenja u tom postupku, odnosno lični dokazi koji ukazuju da je krivično djelo teškog ubistva Ratomira Spaića počinila ova /Turkovićeva/ kriminalna grupa, tako da je od Tužilaštva i Suda BiH zatraženo da nam ustupe dokaze koje su pribavili, te da nam omoguće saslušanje jednog zaštićenog svjedoka“, rekao je Vasiljević i dodao da je sada izvještaj o ovom krivičnom djelu kompletiran i proslijeđen Tužilaštvu BiH i Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo.

On je podsjetio da je i dugo pripremana akcija „Lutka“ – „recept“ kako se mogu rješavati neriješena krivična djela teških ubistava. To podrazumijeva, prije svega, saradnju sa Okružnim tužilaštvom Istočno Sarajevo, svim tužilaštvima i policijskim agencijama u BiH i regionu.

Vasiljević je pojasnio da, kada je riječ o rasvjetljavanju ovih krivičnih djela, SIPA BiH ima mehanizam zaštite svjedoka, i to je jedan institut koji je omogućio rasvjetljavanje brojnih krivičnih djela u okruženju i on se od prošle godine na jedan ozbiljan način primjenjuje i u BiH.

„Tako će sigurno doći do podizanja optužnice za krivična djela teških ubistava Borisa Govedarice, Vladimira Mačara, Milana Vlaškića i Rada Magazina i četiri teška ubistva u pokušaju Đorđa Ždrala“, rekao je Vasiljević i dodao da su načinjeni „ozbiljni iskoraci“ i vrlo brzo će se doći do rasvjetljavanja teškog ubistva Zorana Goluba.

On je podsjetio da su u akciji „Lutka“ rasvijetljena brojna krivična djela izazivanja opšte opasnosti na štetu Sava Tomaševića, kao i krivična djela iznude.

Vasiljević je napomenuo da CJB Istočno Sarajevo pruža pomoć i podršku i radi pod nadzorom Tužilaštva u Istočnom Sarajevu i Tužilaštva BiH na rasvjetljavanju krivičnog djela na prostoru Kantona Sarajevo, koje ima vezu sa sukobom dvije organizovane kriminalne grupe, a posljedica je trostruko teško ubistvo.

„Ova krivična djela imaće svoj sudski epilog, a Sudu BiH će ovih dana biti izručen Darko Elez, i to će omogućiti Tužilaštvu podizanje optužnice i vrlo je izvjesno da ćemo u martu imati sudski postupak koji će za prostor Istočnog Sarajeva biti vrlo interesantan, jer će mnogi moći da sagledaju kakva je bila pojedinačna uloga ove organizovane kriminalne grupe u teškim ubistvma“, istakao je on.

Vasiljević je rekao da im predstoji rad na rasvjetljavanju teških ubistava koja su do sada nerasvijetljenja i pokušaj da se iznađe rješenje i nove činjenice koje bi omogućile obnovljanje sudskih postupaka koji su vođeni za teška ubistva na ovom prostoru.

Što se tiče krivičnih djela ubistava u 2012. godini, ona su riješena i uglavnom su bila motivisana neriješenim imovinsko-pravnim odnosima ili narušenim odnosima unutar porodice.

„Ukupan broj krivičnih djela teških ubistava od posebnog značaja za nas je 18, ali ove godine veliki broj je riješen, a određeni broj će biti razriješen i u toku suđenja u martu“, naglasio je Vasiljević i dodao da nije zaboravljeno ni jedno krivično djelo, pa vjeruje da je pravi način rasvjetljavanja svih ubistava nastavak rasvjetljavanja krivičnih djela koja su počinile dvije organizovane kriminalne grupe koje su se sukobljavale na ovom prostoru.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare