Ugovori o sufinansiranju 10 specijalizacija i dvije supspecijalizacije

2

U Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu danas su potpisani ugovori o sufinansiranju 10 specijalizacija i dvije supspecijalizacije ljekara ove zdravstvene ustanove.

Specijalizacije i supspecijalizacije iz kardiologije i dječije endokrinologije, finansiraju Bolnica, grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Pale i Trnovo.

Direktor ove bolnice Nebojša Šešlija izrazio je zadovoljstvo što se sve veći broj lokalnih zajednica uključuje u dalju edukaciju ljekara Bolnice „Srbija“, jer bez njihove pomoći ova zdravstvena ustanova ne bi mogla iznijeti finansijski teret.

„Riječ je o uplati školarina koje Bolnica treba platiti ljekarima na fakultetima“, naveo je Šešlija, te ponovio da samo jaka Bolnica, kao stub razvoja grada Istočno Sarajevo, garantuje i opstanak stanovništva na ovom području.

On je istakao da su svi svjesni značaja Bolnice „Srbija“ za Sarajevsko-romanijsku regiju bez obzira iz koje političke partije dolaze.

Šešlija je naveo da će sada Bolnica „Srbija“ imati 26 specijalizanata, pet supspecijalizanata, te dodao da je poslije Kliničkog centra Banjaluka ova zdravstvena ustanova sa najviše raspisanih specijalizacija i supspecijalizacija u protekle dvije godine.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo što je nastavljen proces usavršavanja ljekara Bolnice „Srbija“, jer bez medicinskog i nemedicinskog osoblja i njihove edukacije ne može da funkcioniše sekundarni i tercijarni sektor u gradu i regiji.

On je podsjetio da je prošlog mjeseca obilježeno 100 godina bolničkog liječenja u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te istakao da se danas mora raditi na većoj stručnosti ljekara kroz njihove specijalizacije.

Ćosić je izrazio zadovoljstvo što su se grad i njegove lokalne zajednice uključile u ove aktivnosti, te dodao da je grad Istočno Sarajevo ove godine izdvojio 20.000 KM, kao i da će u narednim godinama taj iznos biti daleko veći.

On je naveo da je grad finansirao jednu studiju izvodljivosti, finansijsko funkcionisanje Bolnice „Srbija“, za koju je rekao da će brzo biti usvojena na Skupštini grada.

Prema njegovim riječima, ona će biti osnovni dokument prilikom pregovora sa Vladom Republike Srpske o još većim izdvajanjima za ovu bolnicu.

Ćosić je rekao da će u narednoj godini izdvojiti 150.000 KM za izgradnju parka u krugu ove zdravstvene ustanove, te napomenuo da se vode pregovori sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kako bi se ušlo u proces rekonstrukcije jednog objekta, koji će biti budući objekat doma za stara i iznemogla lica, takođe, u krugu Bolnice.

„Nadam se da ćemo doći do sume od 150.000 do 200.000 KM, koliko nam je potrebno da završimo veliki parking ispred Bolnice kako bi bio riješen i ovaj problem“, naveo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Internista LJiljana Lalović, koja ide na supsecijalizaciju iz kardiologije, izrazila je zadovoljstvo što je uprava Bolnice nastavila trend usavršavanja svojih ljekara, kao i što su grad i njegove lokalne zajednice pružile pomoć ovim mladim ljekarima, jer je njihova edukacija dugotrajan proces koji iziskuje mnogo vremena, truda, ali i finansijskih sredstava.

Specijalizant otorinolaringologije Danijela Trišić zahvalila je gradu i opštinama koje učestvuju u usavršavanju mladih ljekara jer je njihova želja da se dalje usavršavaju, što je veoma skupo i dugotrajno.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Koje su ovo kabadahije, studenti, doktori nose maske, a ovi kvazi političari bez maski

oni su otporni