Ugovori o stipendiranju potpisani sa 49 studenata

0

ISTOČNA ILIDŽA – Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović potpisao je danas ugovore o stipendiranju sa 49 studenata sa područja ove lokalne zajednice i učenikom generacije Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“.

Božović je istakao da je za stipendije predviđeno 49.000 KM, te da će svaki od stipendista dobiti po 1.000 KM.

„Opština je u ovoj godini planirala 100.000 KM za pomoć studentima sa područja Istočne Ilidže, a razlika neutrošenih sredstva će do kraja godine biti potrošena jednokratnim dodjeljivanjem sredstava studentima sa mjestom boravka u Istočnoj Ilidži koji studiraju na nekom od javnih univerziteta“, rekao je Božović.

On je dodao da, kada je riječ o omladinskoj politici, opština na godišnjem nivou predvidi više od 300.000 KM.

„To podrazumijeva sredstva namijenjena za usavrašavanje, odnosno odrađivanje pripravničkog ili volonterskog staža, stipendiranje, zatim za sufinansiranje nabavke maturskih haljina i odijela za srednjoškolce, kao i za odlaske učenika na ekskurzije i škole u prirodi. Kada se tome dodaju sredstva koja se planiraju kroz pronatalitetnu politiku, onda je taj iznos za jednu budžetsku godinu viši od 600.000 KM“, naveo je Božović.

Student četvrte godine zdravstvene njege Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu na smjeru anestetičar Marijana Stanić istakla je da joj stipendija mnogo znači, prije svega za kupovinu udžbenika, ali i za druge lične potrebe.

„Hvala opštini i svima koji su tu da nam pomognu kada je potrebno, a mislim da je najviše potrebno upravo dok smo na studijama“, rekla je Stanićeva.

Student druge godine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na odsjeku za biologiju, Milica Kovačević izjavila je da stipendiju prima prvi put i zahvalila opštinskom rukovodstvu Istočne Ilidže jer je svaka pomoć značajna.

Student četvrte godine Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu NJegoš Paraš, koji je nekoliko godina stipendista opštine Istočna Ilidža, naglasio je da stipendija mnogo znači studentima jer troškovi studiranja nisu mali.

„Ovo je dobar podsticaj studentima da ostanu na području opštine Istočna Ilidža, da se dalje usavršavaju i grade normalan život“, naveo je Paraš.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare