Ugovorena nabavka sirovina za rad kompanije u ovoj godini

0

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ iz Zvornika obezbijedila je sirovine potrebne za nesmetan rad fabrike u ovoj godini, saopštila je danas Služba odnosa s javnošću ove kompanije.

Pomoćnik direktora za nabavku sirovina, energenata i logistiku u Komercijalnom sektoru „Alumine“ Igor Tadić naveo je da su krajem prošle i početkom ove godine potpisani godišnji ugovori sa svim strateškim partnerima, ugovorene količine sirovina koje su neophodne za potpuno izvršenje plana proizvodnje, te precizirana i dinamika dopreme sirovina.

Tadić je ukazao da je jedan od preduslova za ispunjenje planiranih proizvodnih kapaciteta, osim proizvodnje i tržišta kao primarnog zadatka, svakako i to da se u što povoljnijim uslovima obezbijedi snabdijevanje fabrike glavnim sirovinama.

„Da bismo imali pouzdanu dopremu potrebnih sirovina, opredjeljenje i primarni zadatak menadžmenta bio je da se obezbijedi što širi lanac snabdijevanja uključujući više dobavljača kako bi na taj način bila smanjena pojedinačna zavisnost, vodeći pri tome računa da se, gdje je to moguće, najprije iskoriste domaći resursi“, pojasnio je Tadić.

Ističući da trenutno, uz određene modifikacije u proizvodnom procesu, ali i stalno istraživanje tržišta, kompanija „Alumina“ dugoročno gledano ima dobru podlogu za sigurno i ekonomično snabdijevanje osnovnim sirovinama i energentima, Tadić je naveo da stanje zaliha sirovina na stokovima u fabrici uliva dodatnu dozu sigurnosti.

„U ovoj godini u planu je nabavka 724.000 tona rude boksita od tradicionalnih dobavljača iz Milića, Srebrenice, Jajca, Posušja, Širokog Brijega i Nikšića“, rekao je Tadić, navodeći da je sa svim dobavljačima boksita definisan plan i mjesečna dinamika dopreme rude shodno potrebama proizvodnog kapaciteta fabrike, te preciziran kvalitet isporučenih količina boksita.

On je dodao da je „Alumina“ ugovorila i 22,5 miliona standardnih metara kubnih prirodnog gasa od generalnog distributera ruskog prirodnog gasa za Republiku Srpsku, kompanije „Gas-Res“ iz Banjaluke, precizirajući da se ove količine odnose za ovu gasnu godinu, koja traje od 1. januara do 1. oktobra.

Prema potpisanom ugovoru sa Rudnikom mrkog uglja „Banovići“ iz Banovića, „Alumina“ će nabaviti oko 200.000 tona uglja, čime će osigurati potrebne količine za rad svojih energetskih postrojenja.

„Sa dugogodišnjim poslovnim saradnicima iz Mađarske i Rumunije ugovorena je isporuka oko 50.000 tona stoprocentne lužine u toku ove godine“, naveo je Tadić, napominjući da je sa dva dobavljača, „Ingramom“ iz Srebrenika i „Karmeusem“ iz Doboja, dogovoreno snabdijevanje fabrike krečom.

Prema Tadićevim riječima, očekivana količina koju će zvornička fabrika potrošiti ove godine je oko 24.000 tona.

Tadić je naveo i da „Jugokaolin“ iz Beograda i „Keso gradnja“ iz Zvornika, prema potpisanom ugovoru, u ovoj godini fabrici treba da isporuče oko 22.000 tona kvarcnog pijeska.

On je istakao i da su sa prerađivačima drveta iz Republike Srpske sklopljeni ugovori za isporuku 90.000 komada paleta, a finaliziraju se i pregovori za isporuku 185.000 komada „džambo vreća“.

„Veoma je važno da imamo stabilno snabdijevanje svim sirovinama u proizvodnom procesu kako bi se realizovali planovi i poslovni ciljevi koje kompanija „Alumina“ ima u ovoj godini“, istkao je Tadić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare