Ugašeno 25 požara

0

SOKOLAC – Na području Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije ugašeno je 25 požara, prouzrokovanih uglavnom ljudskim nemarom, kažu u Područnom odjeljenju Civilne zaštite na Sokocu i apeluju da bez nadzora stanovništvo ne pali vatru na otvorenom.
Načelnik Odjeljenja Željka Kovačević rekla je za Srnu da nisu urodili plodom svi dosadašnji apeli upućeni stanovništvu osam opština iz nadležnosti ovog odjeljenja o poštivanju odluka lokalnih parlamenata o mjerama zaštite od požara.

„Još jednom molim građanstvo da prilikom čišćenja okućnica i livada vodi računa o paljenu vatre i pozivam nadležne službe da se maksimalno aktiviraju kada je riječ o nadzoru nad sprovođenjem odluke o mjerama zaštite od požara, a sve s ciljem sprečavanja veće materijalne štete i eventualnih ljudskih žrtava“, poručuje Kovačevićeva.

Ona dodaje da za sada nije bilo veće materijalne štete, ali da veliki broj požara dovoljno upozorava na oprez sve ljude na pomenutim regijama.

U Vatrogasnoj jedinici Sokolac kažu za Srnu da su samo u krugu „Nove Romanije“ u protekla tri dana pet puta intervenisali na gašenju požara u blizini nekadašnje Fabrike iverastih ploča. „Požar se pojavljuje zbog paljenja suve trave u blizini kruga ovog preduzeća, pri čemu se vatra prenosi na deponiju stare piljevine, u kojoj tinja dugo“, kažu vatrogasci.

Oni tvrde da se sa svakim jačim udarom vjetra u tom dijelu prerađivačkog kruga „Nove Romanije“ ponovo pojavljuje požar. „Materijalne štete nije bilo jer se na vrijeme intervenisalo, pa se vatra nije proširila na objekte u krugu `Nove Romanije“, tvrde u Vatrogasnoj jedinici Sokolac.

Vatrogasac Dragan Malović ističe da u preostala četiri požara koji su gašeni juče na području Sokoca, od 12.00 do 18.30 časova, nije bilo materijalne štete, jer su uglavnom gorjeli suva trava i nisko rastinje, ali je dovoljna opomena da se nešto mora preduzeti na preventivi.

Prema podacima Područnog odjeljenja Civiline zaštite Sokolac, juče je na podrčju Pala ugašeno pet požara, Han Pijeska četiri, Istočnog Novog Sarajeva, Višegrada i Foče po tri požara, a na području Rogatice i Čajniča po jedan požar.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare