Učestala nasilja u porodici na području Istočnog Sarajeva

0
Učestala nasilja u porodici na području Istočnog Sarajeva

Za devet mjeseci ove godine policiji Istočnog Sarajeva prijavljeno je 14 krivičnih djela nasilja u porodici, a podneseno je 14 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.

Ovo je za „Glas Srpske“ kazala portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić.

– Po zakonu za sva prijavljena nasilja u okviru porodice policija je podnosila zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i podnesene su 43 prijave kako bi se žrtve zaštitile, ali su članovi porodice odustajali od pokretanja krivičnog postupka – kazala je Tešićeva i dodala da nisu rijetki slučajevi da se nasilje u porodici ne prijavljuje policiji.

Prema nekim procjenama na jedan prijavljeni slučaj nasilja u realnosti se dešava od sedam do devet neprijavljenih slučajeva.

– Među ovim krivičnim djelima nasilja postoji i jedno krivično djelo ubistva u pokušaju i četiri gdje su članovi porodice kao nasilnici svojim članovima domaćinstva nanijeli tjelesne povrede – kazala je Tešićeva.

Ona je dodala da je u Palama prijavljeno šest krivičnih djela nasilja u porodici, tri u Rogatici, dva u Foči, a u Istočnoj Iliyi, Višegradu i Trnovu po jedno.

– Riječ je o teškim krivičnim djelima u kojima nasilnici nerijetko ugrožavaju živote članova svoje porodice – konstatovala je Tešićeva.

Primjera radi, dodala je ona, u Foči je muž nasrnuo na bolesnu polupokretnu suprugu i pokušao da je udavi, a u Palama je sin napao oca koji se jedva kreće pomoću invalidskih kolica.

– U svim krivičnim djelima izvršioci su muškarci od 30 do 60 godina i maloljetnik rođen 1991. godine koji je napadao svoju baku i djeda. U momentu izvršenja nasilja u 13 slučajeva počinioci su bili u alkoholisanom stanju – kazala je Tešićeva.

Kazne

Činjenica je da žrtve često odustaju od prijava jer su kazne izuzetno male, najčešće uslovne ili novčane, pa bi, kaže Danka Tešić,  zakonska regulativa morala biti rigoroznija.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare