Udruženju oboljelih od multiple skleroze potrebna sredstva

0
Ilustracija

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje oboljelih od multiple skleroze Sarajevsko-romanijske regije ponovo je počelo sa radom, a nedostaju im finansijska sredstava i adekvatan prostor za rad.

Predsjednik Udruženja Nataša Tomić izjavila je Srni da je ovo udruženje, poslije četiri godine pauze, ponovo aktivno i da ima više od 100 članova sa područja Sarajevsko-romanijske regije, ali i iz opština Foča, Novo Goražde, Višegrad, Rudo, Čajniče i Kalinovik.

„Oko 50 odsto članova udruženja je slabo pokretno, 25 odsto je potpuno nepokretno, a 25 odsto je dobro pokretno“, navela je ona.

Ona je ocijenila da je broj oboljelih sigurno i veći, te pozvala sve koji boluju od multiple skleroze na ovom području da se jave udruženju.

Tomićeva je napomenula da je Udruženje osnovano 2006. godine, kako bi pomoglo rješavanju problema oboljelih od multiple skleroze kroz institucije sistema, ali i na evidentiranju novih članova i njihovom okupljanju.

Ona je rekla da im veliki problem u radu predstavlja nedostatak adektvatnog prostora, te napomenula da je neuslovna kancelarija na Bijelom Polju, koju im je ranije ustupila oština Istočna Ilidža.

Tomićeva kaže da se za pomoć obratila opštinama Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Skupštini grada, te da se nada konkretnom rješenju, budući da postoje obećanja.

Ona je navela da im je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić omogućio da koriste prostorije Doma za penzionere.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Zoran Avram, kako je rekla Tomićeva, obećao im je da će ukoliko se opštinski Crveni krst preseli u nove prostorije, Udruženje dobiti njihov prostor na korištenje.

Tomićeva, koja je zaposlena u Ministarstvu pravde u Savjetu ministara od 1998. godine i takođe je oboljela od multiple skleroze, kaže da joj je dijagnoza ustanovljena 2008. godine, te da je imala razumijevanje poslodavaca.

„Kod mene je bila oduzetost desne strane, postoji pulsna terapija u Bolnici `Srbija` koja traje pet dana, kada se dogodi relaps-trenutno loše stanje. Meni je svaki put do sada pomogla, a samo Bog zna koliko sam imala tih relapsa“, kaže Tomićeva.

Ona je dodala da je 2015. godine bila nepokretna mjesec dana, ali da je snaga volje u svemu bitan faktor.

„Za druge sam normalna i zdrava osoba, jer ovo je nevidljiva bolest. Iako drugi ne vide, svaki bol i promjenu osjetim, ali čovjek mora da se bori. Ova bolest lagano pokušava da uništi vedrinu u ljudima i zbog toga je potreban drugačiji odnos društva, više razumijevanja, a podrška porodice i prijatelja je presudna“, istakla je Tomićeva, koja je od multiple sklerze oboljela kada je imala 31 godinu.

Tomićeva navodi da je multipla skleroza hronično oboljenje centralnog nervnog sistema i da obuhvata populaciju od 20 do 40 godina starosti, dodajući da je povećan broj oboljelih među mlađom populacijom.

„Neki od simptoma oboljelih su zamućenje i gubitak vida, otežan govor, nemoć u rukama, bol, može da dođe do slabosti ili paralize, gubitka koordinacije što na kraju dovodi do nepokretnosti. Uzrok bolesti, nažalost, i dalje je nepoznat“, dodala je Tomićeva.

Prema njenim riječima, oboljeli od multiple skleroze u Republici Srpskoj imaju pravo na 21 dan besplatnog liječenje u Atomskoj banji „Gornja Trepča“, na račun Fonda zdravstvenog osiguranja.

„Postoji i mogućnost besplatnog dobijanja lijeka, koji može da spriječi dalje napredovanje bolesti, ali je procedura spora, duge su liste čekanja, lijek je skup i nema ga dovoljno za sve oboljele“, rekla je Tomićeva i istakla da je potrebno omogućiti da svaki oboljeli od multiple skleroze ima mogućnost dobijanja lijeka.

Ona je navela da oboljeli za pomoć i njegu drugog lica dobijaju mjesečno 80 KM, a za one koji su nepokretni taj iznos je oko 170 KM.

Tomićeva je rekla da je podnijela zahtjev svim opštinama, njih 14, sa čijeg područja su članovi, da bi u budžetu za sljedeću godinu planirali sredstava za rad Udruženja.

„Nadam se da će neko čuti naš vapaj, jer trenutno nemamo nikakvih sredstava. Obratila sam se i privatnicima za neku jednokratnu pomoć. Sada smo u situaciji da imamo samo dobru volju, ali bitno je krenuti od nečega“, ističe Tomićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare