Udruženje proizvođača mlijeka i mesa „Romanija“ Sokolac – Osnovaće se poljoprivredna zadruga

0

SOKOLAC – Članovi Udruženja proizvođača mlijeka i mesa „Romanija“ Sokolac osnovaće poljoprivrednu zadrugu, odlučeno je na današnjoj sjednici Skupštine ovog udruženja.

Zadruga treba, kako je istaknuto na sjednici, da pomogne poljoprivrednicima na području sokolačke opštine u nabavci sjemena, zaštitnih sredstava, mehanizacije i slično, a jedan od ciljeva je i aktiviranja stočne pijace u Sokocu.

Romanijski mljekari su i ovom prilikom istakli da su nezadovoljni cijenom i načinom naplate prodatog mlijeka, kao i kašnjenjem sa isplatom premija od strane resornog ministarstva. Većina članova ovog udruženja i ostalih proizvođača mlijeka u sokolačkoj opštini sarađuju sa Mljekarom „Milkos“ iz Sarajeva.

– Ta saradnja počela je prije pet godina. U početku je plaćanje prodatog mlijeka bilo redovno, ali su kasnije nastali problemi, koji su naročito bili izraženi prošle godine, kada smo imali višemjesečno kašnjenje u naplati naših potraživanja, rekao je Dragan Obradović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i mesa „Romanija“.

Uz posredovanje načelnika opštine, situacija sa naplatom duga za mlijeko se neštom popravila, pa je „Milkos“ izmirio dug prema ovdašnjim stočarima za prošlu godinu.

hrana132013 2Predstavnik ove mljekare Sakib Šahović najavio je da će u ovoj godini plaćanje biti redovno, te da je mlijeko sa ovdašnjih farmi kvalitetno i ispravno.

– Analize, koje se redovno vrše, pokazale su potpunu ispravnost mlijeka sa područja romanijske regije kad je riječ o aflatoksinu, rekao je Šahović.

Sa područja opštine Sokolac godišnje se otkupljuje oko milion litara mlijeka.

– U cilju povećanja proizvodnje mlijeka, opština je ovogodišnjim budžetom planirala podsticaje u iznosu od pet feninga po proizvedenom litru, a planirani su podsticaji i za steone junice. Sredstva namijenjena za poljoprivredu u budžetu opštine povećana su, sa prošlogodišnjih 70.000, na 140.000 maraka, rekao je Veljko Krsmanović, stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Sokolac.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare