Udruženje privrednika želi partnerske odnose sa gradskom administracijom

0

U utorak 03.02.2015. godine u Istočnom Sarajevu održan je sastanak delegacije Udruženja privrednika opštine Pale sa gradonačelnikom Grada Istočno Sarajevo Nenadom Samardžijom, Mladenkom Pandurević v.d. direktora Razvojne agencije za mala i srednja preduzeća kao i predstavnicima Odjeljenja za privredu.

Sastanak je organizovan na inicijativu Udruženja privrednika opštine Pale, na kome je udruženje predstavilo svoje ciljeve, program rada, potencijale privrednika opštine Pale i uputilo određene zahtjeve prema administarciji Grada Istočno Sarajevo i Razvojnoj agenciji.

Predstavnici udruženja su istakli da u svom radu žele razviti partnerske odose sa gradskom administracijom prije svega u stvaranju uslova za održivost postojećeg poslovanja pa tek onda na stvaranju uslova za poboljšanje privrednog ambijenta sa posebnim osvrtom na proizvodnu djelatnost. U tom smuslu prema Gradu i Razvojnoj agenciji upućeni su zahtjevi za informisanje udruženja o svim kontaktima koji za predmet imaju privređivanje, a dolaze od međunarodnih državnih i nevladinih organizacija i pristupnih fondova, radi učešća domaćih preduzetnika u projektima koji se nude, jer je ocjenjeno da je u dosadašnjem periodu ta informisanost izostala.

Takođe je zatražena informacija o planovima gradske administacije koji se odnose na investiranje u privredu, pružanje pomoći za okončanje stečajnog postupka u preduzeću „FAMOS“ Koran, kako bi se spriječilo uništenje postojeće infrastrukture koja se može iskoristiti za projekte privrednika koji žele da investiraju, kao i pružanje pomoći u rješavanju problema vezanih za preplitanje nadležnosti opštine i Vlade oko skijališta i prostora Jahorine.

Članovi uduženja su takođe iznijeli svoje neslaganje sa pokušajima premještanja pojedinih studijskih programa iz fakulteta koji se nalaze sa sjedištem u Palama, naročito sada, kada su infrastrukturno riješeni problemi sa kabinetima za izvođenje nastave u fakultetskim zgradama i ukazali na nepravedan odnos prema opštini Pale u pogledu izmještanja sjedišta pojedinih institucija iz Pala.

Prihvaćena je ocjena o nepostojanju informisanosti privrednika o kontaktima potencijalnih investitora sa gradskom administracijom i agencijom i u tom smislu Razvojna agencija će u narednom periodu obavještavati udruženje radi aktivnog učešća njenih članova u ponuđenim projektima. U tom cilju u sklopu projekata koji se trenutno realizuju agencija će orgnizovati obuku, za članove udruženja, za izradu projekata kojima će konkurisati za dodjelu sredstava.

Članovi Udruženja privrednika su takođe informisani o aktivnostima koje se provode povodom organizacije „Evropskog omladinskog olimpijskog festivala“ (EYOF) koji će se organizovati 2017. godine i mogućnostima za učešće privrednika sa područja regije, planom raspodjele budžetskih sredstava Grada i spremnosti gradske administaracije da podrži privrednike u promjeni pozitivnih pravnih propisa koji usporavaju razvoj privrede.

(www.palelive.com / Nj.P.)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare