Udruženje Crnogorca obilježilo dvije decenije rada

0

FOČA – Udruženje Crnogoraca u Hercegovini „Vuk Mićunović“, čije je sjedište u Trebinju, obilježilo je dvije decenije rada kulturnim programom u Foči.
Predsjednik ovog udruženja Neđeljko Tomašević ističe da je njihova misija očuvanje crnogorske kulture i tradicije, te pomoć članovima i drugim građanima Republike Srpske rješavanjem životnih problema, a koji su u vezi sa maticom Crnom Gorom.

„Trenutno vodimo aktivnosti za dobijanje dvojnog državljanstva“, rekao je Tomašević.

On je naveo da Udruženje periodično organizuje kulturne manifestacije u Trebinju, Bileći, Gacku, Foči i Čajniču, u kojima ima oko 1.500 registrovanih članova.

„Naši članovi su uglavnom građani Republike Srpske koji su u poljednjih 50 godina doselili iz Crne Gore. Prema nekim našim evidencijama, u ovih pet pograničnih opština je oko 3.000 takvih porodica, koje su iz Crne Gore dolazile uglavnom za poslom, a tada je sve to bila jedna država“, rekao je Tomašević.

U okviru kulturnog programa, koji je u Centru za kulturu i informisanje organizovala fočanska podružnica Udruženja, nastupio je narodni guslar iz Foče Milorad Čančar, ženska etno-grupa Kulturno-umjetničkog društva „Foča“, a predstavljene su i biografije crnogorskog junaka Vuka Mićunovića i velikog srpskog pjesnika, vladara i mitropolita Petra Drugog Petrovića NJegoša.

Prikazan je i dokumentarni film „Noć skuplja dva vijeka – NJegoš jedna biografija“, u kojem su predstavljene političke prilike u Crnoj Gori, ali i u Evropi, u NJegoševo vrijeme, te njegove državničke sposobnosti.

U filmu su posebno naglašeni NJegoševi napori na objedinjvanju međusobno zakrvljenih crnogorskih plemena i zabrani krvne osvete, te odnos velikih sila prema tada nepriznatoj, ali od Turaka nepokorenoj crnogorskoj državi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare