Udomljavanje i sterilizacija – rješenje za pse lutalice

0

ZVORNIK – Najadekvatniji način rješavanja problema pasa lutalica na području Zvornika jeste njihova sterilizacija i udomljavanje, zaključeno je danas na radionici na kojoj su učestvovali radna grupa Gradske uprave, predstavnici nadležnih institucija grada i UNDP-a.

Koordinator projekta UNDP „Zajedničko iznalaženje rješenja za humanu zajednicu i sagledabanje porblema populacije pasa lutalica u gradu Zvorniku“ Elzemina Bojičić rekla je novinarima u pauzi radionice da je problem pasa lutalica najviše izražen u ruralnim dijelovima ove lokalne zajednice gdje neće da sterilišu pse.

„Taj problem su iznijeli vetrinari koji najbolje poznaju situaciju na terenu i zato u rješavanje tog problema treba uključiti širu populaciju kako bi se sterilizacija pasa provodila u što većem broju, kao i njihovo udomljavanje“, rekla je Bojičićeva.

Ona je dodala da bi se tim humanim postupkom smanjila brojnost pasa i izbjegle opasnosti od mogućeg napada pasa na ljude.

Načelnik Komunalne policije grada Zvornika Goran Pisić rekao je da je sterilizacija pasa dugoročno i kvalitetno rješenje problema pasa lutalica u gradu.

Pisić je dodao da je to pouzdano rješenje, ali da taj proces drugo traje.

On je rekao da u rješavanje ovog problema treba uključiti što više aktera i podsjetio da su učesnici radionice ljudi iz školstva, policije, privatne prakse veterinara, lovačkih udruženja i Gradske uprave.

„Potrebno je aktivnije raditi i u ruralnim područjima kako bi se podigla svijest o potrebi sterilizacije, odnosno kastracije pasa i njihovog udomljavanja upravo u ovim područjima gdje ima najviše pasa lutalica“, naveo je Pisić.

Gradska uprava Zvornik je partnerska jedinica na ovom projektu koji podržavaju Vlada Švajcarske i UNDP.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare