Učestali šumski požari

0

MILIĆI – Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Milići od početka ove godine imali su 35 intervencija, od kojih 20 na gašenju šumskih požara, a preostalih 15 bile su takozvane tehničke intervencije, izjavio je danas Srni komandir ove jedinice Miodrag Pantić.

On je naveo da je samo tokom jučerašnjeg dana jedinica na različitim lokacijama gasila četiri šumska požara, koji su uspješno lokalizovani, te da nije pričinjena veća materijalna šteta jer je, uglavnom, gorjelo nisko rastinje.

„Kao i u ranijim sličnim situacijama, uzrok požara bilo je nekontrolisano paljenje livada, sa kojih se vatra veoma lako prenosi. Izgorjela je velika površina zemljišta, ali nije zahvaćena imovina niti je bilo opasnosti po život“, rekao je Pantić.

On ističe da je ranijih godina bilo požara sa većom materijalnom štetom čiji su vinovnici identifikovani, ali da do sada, prema njegovim saznanjima, nijedan takav slučaj nije procesuiran.

Pantić kaže da Teritorijalna vatrogasna jedinica Milići ima 10 pripadnika, što je nedovoljno, posebno kada su požari učestaliji i na više lokacija istovremeno, pa je neophodno djelovati efikasno.

Prema njegovim riječima, jedinica raspolaže sa dva vatrogasna kamiona i dva terenska vozila, a iz Vatrogasnog saveza Republike Srpske najavljena je podrška za nabavku još jednog vozila, čime će ova jedinica biti dobro materijalno-tehnički opremljena.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare