Učestale provale u pećinu Orlovaču

0

Prirodno dobro valorizovano za turističke posjete – pećina Orlovača u 2014. godini se već treći put našla na meti provalnika.

Prva provala u ovoj godini je izvršena 26. marta, drugi put 10. jula, a treći put u srijedu 06. avgusta 2014. godine.

Unutrašnjost pećine na sreću nije narušena, osim uništavanja ograde na prilaznim stepenicama i oštećenja kapije na pećini. Tom prilikom je odnešen materijal kojom je pravljena ograda i jedan dio ograde je odsječen. U sva tri slučaja policija je izašla na uviđaj i napravila zapisnik.

O pećini Orlovača brine Kulturno sportski centar Pale, a radnici ove javne ustanove svaki put saniraju štetu nakon provala.

Pećina je stanište najugroženije grupe sisara u Evropi, slijepog miša (microc hipoptrea), kao i drugih rijetkih životinja i o ovom prirodnom dobru se mora brinuti stručno i sa puno pažnje.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/orlovaca-provala-avgust-2014/] width=[54] height=[54] title=[Pećina Orlovača] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare