Učesnici “Lut festa 2018” gosti ski-centra Ravna planina

0

Turistička organizacija Istočnog Sarajeva predstavila je u ponedjeljak turističke potencijale ovog grada učesnicima Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2018”, koji su posjetili Ski-centar Ravna planina, u okviru pratećeg programa “Lutkarske vrteške na Ravnoj planini i Jahorini”.

Direktori Ski-centra Veljko Golijanin i Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić poželjeli su dobrodošlicu gostima i predstavili im ovu jedinstvenu turističku destinaciju, a nakon toga organizovana je panoramska vožnja gondolom, obilazak ovog centra i zajednički ručak.

Prijatelj “Lut festa 2018” Nenad Nešić, direktor “Puteva Republike Srpske”, uputio je poruku učesnicima Festivala, u kojoj im je poželio uspješne nastupe, ističući da je ova manifestacija od presudnog značaja za razvoj kulture, ali i porodice, kao najvažnije ćelije društva.

On je pozvao sve ljude dobre volje na području grada Istočno Sarajevo da i oni svojim ličnim angažmanom podrže rad kulturnih radnika i razvoj kulture u cjelini.

U takmičarskom dijelu Festivala Državno lutkarsko pozorište “Sliven” iz Bugarske izvelo je lutkarsku predstavu “O maloj princezi”, u režiji Dore Ruškove.

To je priča o maloj tvrdoglavoj princezi koja ne želi da se ošiša i okupa,
da opere zube. Ona ne želi uopšte da održava ličnu higijenu, ali na čudan način uspijeva da prebrodi te grozne navike i da postane dobra djevojčica.

U oviru pratećeg programa održane su i dvije radionice.

Radionica izrade i animacije grand ginjol lutaka “Naši velikani” zamišljena je tako da se, kroz kreativni radionički proces, polaznici upoznaju o načinu izrade lutaka i osnovama lutkarske animacije.

Animacija na ulicama, trgovima i u prigodnim prostorima, predstaviće naše velikane, koji su svojim djelima učestvovali u odrastanju nekoliko generacija unazad.

Druga radionica animacije “Platno kao lutka” održana je pod vođstvom reditelja lutkarskih predstava Jovana Carana, koji 40 godina neprekidno istražuje različite načine kako da se napravi i animira lutka, kao pozorišni izraz.

U jednom od takvih istraživanja sa grupom saradnika, lutkara pronašao je način da brzo i precizno pretvori komad platna u bilo koji predmet ili biće.

Za sutra je na programu predviđena predstava “Kabare na koncu”, koji će u režiji Georgija Gadeleva, izvesti glumci “SoulMej Teatra Kompeni” iz Bugarske, a biće nastavljen i rad u lutkarskim radionicama, među kojima je “Al parkova” radionica “Bajkovita čarolija ukusa”, na kojoj će djeca, uz pomoć poslastičara i glumaca, da izrađuju slatkiše i kolače.

U Istočnom Sarajevu sinoć je svečano otvoren Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” na kojem učestvuju umjetnici iz Bugarske, Irana, Španije, Estonije, Srbije i Republike Srpske.

Festival, na kojem će biti izvedeno 11 predstava, otvorili su reditelji iz Bugarske Bonjo Lungov i Srbije Živomir Joković i predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović.

Tokom šest festivalskih dana publiku u Istočnom Sarajevu očekuje 36 događaja u takmičarskom i pratećem programu.

Moto festivala je “Poetika lutkarskog izraza”.

Generalni pokrovitelj “Lut festa 2018” je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj festivala je “N Trejd”, a sponzori su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Restoran “Al Parko”, kompanija “Zlatno zrno”, vrtić “Mašin svijet”, Edukatini centar “Malac genijalac”, “Bum balon”, Adiko banka, “Avon”, hoteli “Bob” i “Veljine”, štamparija “Ermeks” i Marketing organizacija “Turuntaš”.

Generalni medijski pokrovitelji festivala su Novinska agencija Republike Srpske – SRNA i Radio-televizija Republike Srpske, a medijski prijatelji Elta TV, Fena, BNTV, BHRT i portali “Princip njuz”, “Sarajevo-RS” i “Katera.info”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments