Učesnici „Lut festa 2018“ gosti ski-centra Ravna planina

0

Turistička organizacija Istočnog Sarajeva predstavila je u ponedjeljak turističke potencijale ovog grada učesnicima Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2018“, koji su posjetili Ski-centar Ravna planina, u okviru pratećeg programa „Lutkarske vrteške na Ravnoj planini i Jahorini“.

Direktori Ski-centra Veljko Golijanin i Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić poželjeli su dobrodošlicu gostima i predstavili im ovu jedinstvenu turističku destinaciju, a nakon toga organizovana je panoramska vožnja gondolom, obilazak ovog centra i zajednički ručak.

Prijatelj „Lut festa 2018“ Nenad Nešić, direktor „Puteva Republike Srpske“, uputio je poruku učesnicima Festivala, u kojoj im je poželio uspješne nastupe, ističući da je ova manifestacija od presudnog značaja za razvoj kulture, ali i porodice, kao najvažnije ćelije društva.

On je pozvao sve ljude dobre volje na području grada Istočno Sarajevo da i oni svojim ličnim angažmanom podrže rad kulturnih radnika i razvoj kulture u cjelini.

U takmičarskom dijelu Festivala Državno lutkarsko pozorište „Sliven“ iz Bugarske izvelo je lutkarsku predstavu „O maloj princezi“, u režiji Dore Ruškove.

To je priča o maloj tvrdoglavoj princezi koja ne želi da se ošiša i okupa,
da opere zube. Ona ne želi uopšte da održava ličnu higijenu, ali na čudan način uspijeva da prebrodi te grozne navike i da postane dobra djevojčica.

U oviru pratećeg programa održane su i dvije radionice.

Radionica izrade i animacije grand ginjol lutaka „Naši velikani“ zamišljena je tako da se, kroz kreativni radionički proces, polaznici upoznaju o načinu izrade lutaka i osnovama lutkarske animacije.

Animacija na ulicama, trgovima i u prigodnim prostorima, predstaviće naše velikane, koji su svojim djelima učestvovali u odrastanju nekoliko generacija unazad.

Druga radionica animacije „Platno kao lutka“ održana je pod vođstvom reditelja lutkarskih predstava Jovana Carana, koji 40 godina neprekidno istražuje različite načine kako da se napravi i animira lutka, kao pozorišni izraz.

U jednom od takvih istraživanja sa grupom saradnika, lutkara pronašao je način da brzo i precizno pretvori komad platna u bilo koji predmet ili biće.

Za sutra je na programu predviđena predstava „Kabare na koncu“, koji će u režiji Georgija Gadeleva, izvesti glumci „SoulMej Teatra Kompeni“ iz Bugarske, a biće nastavljen i rad u lutkarskim radionicama, među kojima je „Al parkova“ radionica „Bajkovita čarolija ukusa“, na kojoj će djeca, uz pomoć poslastičara i glumaca, da izrađuju slatkiše i kolače.

U Istočnom Sarajevu sinoć je svečano otvoren Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ na kojem učestvuju umjetnici iz Bugarske, Irana, Španije, Estonije, Srbije i Republike Srpske.

Festival, na kojem će biti izvedeno 11 predstava, otvorili su reditelji iz Bugarske Bonjo Lungov i Srbije Živomir Joković i predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović.

Tokom šest festivalskih dana publiku u Istočnom Sarajevu očekuje 36 događaja u takmičarskom i pratećem programu.

Moto festivala je „Poetika lutkarskog izraza“.

Generalni pokrovitelj „Lut festa 2018“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj festivala je „N Trejd“, a sponzori su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Restoran „Al Parko“, kompanija „Zlatno zrno“, vrtić „Mašin svijet“, Edukatini centar „Malac genijalac“, „Bum balon“, Adiko banka, „Avon“, hoteli „Bob“ i „Veljine“, štamparija „Ermeks“ i Marketing organizacija „Turuntaš“.

Generalni medijski pokrovitelji festivala su Novinska agencija Republike Srpske – SRNA i Radio-televizija Republike Srpske, a medijski prijatelji Elta TV, Fena, BNTV, BHRT i portali „Princip njuz“, „Sarajevo-RS“ i „Katera.info“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare