Učenici Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” na putu do Parlamenta

0

Debatni tim Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” Sokolac 6. decembra je učestvovao na takmičenju koje su organizovali Udruženje izbornih zvaničnika BiH i češka nevladina organizacija AGORA. Cilj projekta “Kroz diskusiju do boljeg obostranog razumijevanja i većeg civilnog angažovanja mladih ljudi” je da se debatama aktiviraju mladi ljudi u Bosni i Hercegovini, da se povećaju njihovi interesi u javnom životu, te da se ojača međusobno razumijevanje i tolerancija među mlađim generacijama različitih nacionalnih grupa u BiH.

Između predstavnika 16 škola iz cijele BiH, uključenih u ovaj projekat, predstavnici Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” zasluženo su osvojili prvo mjesto. U projektu je učestvovalo 10 učenika trećeg i četvrtog razreda: Milica Milidragović, Tomislav Trifunović, Slaviša Stanimirović, Nina Đurović, Kristina Stevanović, Siniša Gordić, Bogdan Borovčanin, Dragana Arbinja, Katarina Živković, Anđela Borovčanin i Dejan Đukić.

Profesorica filozofije i demokratije, i mentor debatnog tima Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” Zorica Lelek istakla je da su se učenici vrijedno spremali i da su svojim zalaganjem i trudom došli do pobjedničkog postolja.

Na takmičenju se isključivo ocjenjivala argumentacija, strategija i prezentacija na dobijene teme. Naši učenici su pokazali kvalitetan timski rad, bili su izuzetno zainteresovani. Svako od njih je želio da bude dobar retor, pripremali smo se istinski, tako da su to i rezultati pokazali, rekla je Lelek, ističući da je ovo drugi put da učestvuju na ovom takmičenju i ostvaruju zapažen rezultat.

I učenici su prezadovoljni postignutim rezultatima.

Za takmičenje smo se vrijedno spremali i u pripreme uložili mnogo truda, kako bi se pokazali najbolje što možemo. Otišli smo prilično samouvjereni što nam je i pomoglo da pobjedimo. Unaprijedili smo tehnike govora, naučili smo da iznosimo svoje argumente. Ovo iskustvo nam mnogo znači, ističe Anđela Borovčanin.

Nakon takmičenja učenici su dobili priliku da obiđu Veliku i Bijelu salu Parlamentarne skupštine BiH. Prijem za pobjednike takmičenja upriličio je i Ambasador Češke Republike u BiH Tomaš Sunjog koji je sa mladim Sokočanima podijelio iskustva sa ranijih takmičenja i razgovarao o životu u BiH.

Nadamo se da ćemo ove rječite mlade Sokočane jednog dana imati priliku da vidimo u Parlamentu, ali ne u posjeti, već u primjeni svojih stavova i vještina u zalaganju za bolju i sretniju budućnost.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments