Učenici podigli bistu profesoru matematike Miću Mašiću

0

FOČA – U holu Srednjoškolskog centra Foča danas je otkrivena bista profesoru matematike Mići Mašiću, urađena na inicijativu i sredstvima njegovih nekadašnjih učenika, osvajača medalja na domaćim i svjetskim takmičenjima iz matematike.

Ideju Vladimira Vladičića, osvajača bronzane medalje na Matematičkoj olimpijadi u Vašingtonu, danas profesora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, podržalo je tridesetak matematičara kojima je Mašić predavao, a oni su na ovaj način željeli da mu se oduže.

„Profesor Mašić je najzaslužniji za medalju koju sam osvojio na matematičkoj olimpijadi. Veliki broj njegovih bivših učenika danas su uspješni u svojim branšama i veliku zahvalnost za to duguju profesoru. Upravo su se ti učenici organizovali, prikupili novčana sredstva i realizovali ovu ideju“, rekao je Vladičić.

Najuspješniji fočanski matematičar, osvajač bronzane olimpijske medalje za bivšu Jugoslaviju u Londonu, danas redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu Danko Jocić istakao je da mu je školovanje u Foči pomoglo da bude student generacije i stigne do doktorata i zvanja redovnog profesora na fakultetu.

„Smatram da se matematika ne uči već da se njom ovladava i Mićo nas je to naučio. U četvrtom razredu sam uspio da osvojim medalju na svjetskom takmičenju i to je prva medalja koja je stigla u Foču“, rekao je Jocić.

Gavro Gojanović, dvostruki osvajač prvog mjesta na republičkom takmičenju iz matematike i učesnik saveznih takmičenja, danas diplomirani inženjer elektrotehnike istakao je da je petica kod profesora Mašića značila da neće imati nikakvih problema ni pri upisu, ni tokom studiranja na tehničkim fakultetima.

Diplomirani inženjer elektrotehnike Milan Vukadinović, dvostruki prvak Republike Srpske u matematici, učesnik Balkanske olimpijade naveo je da je Mašić prije svega bio dobar selektor i psiholog.

„Znao je da prepozna talenat kod učenika i da ga usmjeri na pravi način. Uspijevao je u tome čemu svjedoče generacije uspješnih matematičara, a danas uspješnih ljudi kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji, koji su prošli njegovu školu“, rekao je Vukadinović.

Gest učenika pokojnog Miće Mašića mnogo znači porodici, a njegova kćerka Marija Kaličanin rekla je da su ponosni i zahvalni đacima.

„Bista će nas podsjećati na našeg tatu koji je ostavio veliki trag u Foči“, navela je Kaličanin.

Mićo Mašić rođen je u Orahovu kod Foče 14. oktobra 1943. godine, a preminuo je 23. juna 2006. godine u Foči.

Bio je dugogodišnji profesor matematike u Srednjoškolskom centru, a zahvaljujući njemu i drugim profesorima, Foča je prepoznatljiva po odličnim matematičarima.

U postavljanju biste učestovalo je i Društvo matematičara Republike Srpske i Srednjoškolski centar Foča.

(www.palelive.com/Srna)