Učenici pobjedom na takmičenju osvojili sredstva za obnavljanje školske biblioteke

0

SOKOLAC – Juče je u Osnovnoj školi „Sokolac“ održano školsko takmičenje sedmih i osmih razreda, na kom su učenici, ispred svojih odjeljenja predstavljali projekte kojim bi unaprijedili kapacitete škole ili zajednice na dugoročnom planu.

Ovo takmičenje je zapravo rezultat projekta „Poboljšanje formalnog obrazovanja u regiji Krivaja“, u organizaciji hrišćanske organizacije „World Vision“. Žiri je bio sastavljen od predstavnika savjeta učenika, savjeta roditelja, predstavnika organizacije „World Vision“, uprave škole i predstavnika lokalne zajednice.

Voditelj razvojnog područja Krivaja i član žirija Samir Omerović, rekao je da je zadovoljan takmičenjem i da su svi projekti bili interesantni.

– Ovo je prva godina da na ovaj način realizujemo projekat, gdje smo zapravo učenike sedmih i osmih razreda pozvali da sami, svojim učešćem pokažu našoj organizaciji, zajednici, menadžmentu škole, nastavnicima, ali i ostalim učenicima, kako oni mogu prepoznati potrebe škole, kako znaju naći odlična rješenja, i kako svojim zalaganjem i trudom mogu ovoj školi donijeti puno toga. Sam pobjednički projekat je, za mene, vrlo inovativan i razred VIII1 koji je dobio nagradu, zaista je svoj projekat uradio u timskom duhu, ispoštovali su sve kriterijume, i svojim nastupom su pokazali da su mladi, talentoivani i pametni, i da radom sve mogu postići, ocijenio je Omerović.

Zadatak učenika bio je da razmisle o problemima koje imaju u školi, da nađu potencijalna rješenja te da na najbolji način predstave odabrano rješenje, koje bi pomoglo većini učenika. Bilo je zaista odličnih ideja, ali pobjednik može biti samo jedan. A pobjedu je odnio projekat koji je predstavio razred VIII1 – Obogaćivanje fonda školske biblioteke, proširenje same biblioteke i otvaranje nekoliko čitaoničkih mjesta. Teodora Borovčanin, član pobjedničkog tima ističe da je ovo takmičenje za njih bilo novo i zanimljivo iskustvo na kom su imali priliku da predstave svoj projekat i da se druže sa drugarima iz drugih odjeljenja.

Projekat koji smo mi predstavili je obnavljanje i obogaćivanje fonda biblioteke i otvaranje nekoliko čitaoničkih mjesta. Na projektu smo radili od septembra, dugo smo se spremali i to je zapravo i doprinijelo našoj pobjedi. Moram da napomenem da naš projekat ne bi bio potpun da nismo radili zajedno kao ekipa, jer je cijela odjeljenska zajednica učestvovala u radu i zbog toga smo jako srećni što smo pobijedili, rekla je Borovčanin.

Zadovoljan onim što su djeca predstavila, direktor Osnovne škole „Sokolac“, Slaviša Marić istakao je da su djeca pokazala maštu i inovativnost i da ih što više treba uključivati u ovakve projekte.

– Po prvi put se ovakav projekat realizuje u našoj školi, i utisci su odlični. Ovo je dokaz da i ubuduće djecu treba što više uključivati u projekte, jer djeca najbolje mogu da osjete ono što im je neophodno, da se snađu i javnosti prezentuju ono što bi im u njihovom daljem radu koristilo. Što se tiče pobjedničkog projekta on će jako značiti našoj školi, naročito će biti od koristi učenicima koji putuju, koji će imati priliku da se poslije nastave nađu u školskoj biblioteci sa čitaonicom, gdje će moći da lakše riješe dio domaćih zadataka, te da pročitaju ono što ih interesuje. Bibliotekar će daleko više moći da im približi knjigu, sam njen značaj te da ih upozna sa novitetima u literaturi naglasio je Marić.

Opština Sokolac je finansijski podržala ovaj projekat, tako da od 13.000 KM, koliko pobjednička ekipa dobija za izvršenje svog projekta, „World Vision“ daje 8.000 KM a opština 5.000 KM. Pored novca za finansiranje projekta, pobjednici treba da dobiju i nagradu od 1.000 KM, uz uslov da taj novac potroše na cijeli razred.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare