U zavodu za forenziku u septembru otvaranje laboratorije

0

SOKOLAC – Laboratorija u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu u septembru bi trebalo da počne sa radom i za te namjene biće uloženo 6.000 KM, rečeno je Srni u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju Bojan Koprivica naveo je da je laboratorija opremljena iz donatorskih sredstava Vlade Švedske u okviru ukupnog projekta rekonstrukcije objekta za početak rada forenzike.

„Slijedi provođenje potrebnih procedura i nabavka reagenasa neophodnih za rad laboratorije za pretrage u čemu imamo veliku podršku ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića“, istakao je Koprivica.

On je naglasio da se laboratorijske pretrage za pacijente, od početka rada ove ustanove, obavljaju u sokolačkom Domu zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“, i povremeno u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu.

Koprivica je podsjetio da su Zavodu za forenziku odobrena sredstva prema programu zapošljavanja mladih sa visokom stručnom spremom, prema kome će šest lica imati priliku da odrade pripravnički staž od 12 mjeseci.

On je dodao da su ovoj zdravstvenoj ustanovi odobrena sredstva i po programu finansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida Vojske Republike Srpske, prema kome će tri lica iz ove kategorije /dva sa visokom i jedno sa srednjom stručnom spremom/ dobiti priliku za zaposlenje.

Prema njegovim riječima, u oba slučaju su programi Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske koji imaju za cilj osposobljavanje mladih lica aktivnih tražilaca posla sa evidencije nezaposlenih lica za polaganje pripravničkog ispita i samostalan rad u struci u trajanju od 12 mjeseci i zapošljavanje djece poginulih boraca.

Koprivica je naglasio da je rad Zavoda za forenziku na Sokocu ocijenjen kao veoma dobar prilikom nedavne posjete predstavnika Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja /CPT-a/, koji kontroliše rad ovakvih ustanova s osvrtom na zaštitu ljudskih prava, što je potvrđeno i na stručno-naučnoj konferenciji psihijatara i pravnika „Drugi forenzički susreti Sokolac 2019“ održanoj 21. juna na Palama.

U Zavodu za forenzičku psihijatriju sada ima 97 pacijenata i 120 zaposlenih.

Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu otvoren je 2014. godine, a prve pacijente primio je 2016. godine.

Vlada Švajcarske donirala je sredstva od 6.680.000 KM za rekonstrukciju objekta bivše Vojne bolnice u Podromaniji kod Sokoca posredstvom Ministarstva pravde BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare