U velike infrastrukturne projekte u 2018. uloženo šest miliona KM

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izjavio je da je u prošloj godini u gradnju velikih infrastrukturnih projekata u ovoj lokalnoj zajednici uloženo šest miliona KM.

On je precizirao da su po dva miliona KM uložena u gradnju gradskog trga, sportske dvorane i pozorišta, dodajući da je to više od realnog budžeta opštine.

Osim ovih projekata, Ćosić je naglasio da je najveći dio budžeta usmjeravan u realizaciju infrastrukturnih projekata, kao što su izgradnja dva igrališta i rekonstrukcija brojnih seoskih saobraćajnica.

„Došli smo u situaciju da u ovoj i narednoj godini imamo do tri kilometra puteva da asfaltiramo i na području opštine više nećemo imati neasfaltiranih puteva“, rekao je Ćosić novinarima nakon sjednice Skupštine opštine, na kojoj je usvojen izvještaj o radu načelnika za 2018. godinu, kao i nekoliko odluka u vezi sa izgradnjom vikend-naselja „Tvrdimići“.

Prema njegovim riječima, opština je za sport izdvojila skoro pola miliona KM, a u potpunosti su ispunjene sve obaveze prema nevladinim organizacijama.

Ćosić je dodao da bi u poslovnoj zoni „Vraneš“ za nekoliko dana trebalo da počne gradnja poslovnih objekata, te izrazio uvjerenje da će ove godine pod krovom biti 10.000 metara kvadratnih.

Govoreći o izgradnji vikend-naselja „Tvrdimići“, on je rekao da je jednoglasno usvojena odluka o izboru strateškog partnera za izgradnju ovog naselja u kojoj je precizno definisano na koji način će biti realizovani planovi izgradnje vikend-naselja.

„Putem javnog poziva izabraćemo strateškog partnera koji će nam dati ponudu da će na našim lokacijama, koje će kupiti fizička ili pravna lica, u periodu od 18 mjeseci izgraditi vikend-naselje sa davanjem bankarske garancije od 50 odsto vrijednosti posla i da u postupku javnog nadmetanja neće dati veću cijenu od 1.000 KM po metru kvadratnom izgrađenog stambenog rau-bau prostora“, pojasnio je Ćosić.

On je dodao da će investitori moći da se odluče za jedan od tri tipa objekata koji će im biti u potpunosti izgrađeni.

„Ovaj posao ćemo započeti tokom godine, a moja procijena je da ćemo investitore izabarati najkasnije do sredine jula, a da ćemo već na narednoj sjednici Skupštine ići sa odlukom o uslovima za prodaju lokacija“, naveo je Ćosić.

On je napomenuo da neće biti dozvoljena kupovina i preprodaja lokacija, niti kupovina lokacije na kojoj bi neko gradio objekat duži period od definisanog, te da su kao garancija da će objekti biti izgrađeni osigurana adekvatna sredstva obezbjeđenja.

Odbornik SDS-a Milan Kovačević, jedini iz ove stranke koji je prisustvovao današnjoj sjednici, rekao je da nije podržao izvještaj o radu načelnika jer smatra da je on sačinjen šturo i da je identičan izvještajima predstavljanim proteklih godina.

On kaže da je podržao odluke o vikend-naselju „Tvrdimići“ jer smatra da je to korisno za razvoj opštine.

Kovačević nije podržao usvojene izvještaje o poslovanju i godišnje obračune ustanova čiji je osnivač Skupština opštine za 2018. godinu jer smatra da ne sadrže dovoljno podataka.

Prema njegovim riječima, jedino se mogu pohvaliti izvještaji Predškolske ustanove „Patrijarh Pavle“ i Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare