U utorak predavanje o značaju pravovremenog liječenja multipla skleroze

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Novom Sarajevu u utorak, 30. maja, biće održano predavanje, povodom obilježavanja Svjetskog dana oboljelih od multipla skleroze, o simptomima ove bolesti, dijagnostici i značaju pravovremenog početka liječenja.

Organizator je Udruženje oboljelih od multipla skleroze Sarajevsko-romanijske regije, čiji je predsjednik Nataša Tomić rekla Srni da imaju oko 270 članova, ali da je zabrinjavajuća činjenica da je među oboljelima sve više mladih, kao i da je nemoguće odrediti razlog obolijevanja.

„Nažalost, imamo djecu od 15 godina koja su oboljela od ove bolesti. Moramo da naučimo da živimo sa ovim oboljenjem. Naša borba je konstantna, moramo imati pozitivan stav o životu, koliko god je to moguće, jer život mora da se nastavi“, navela je Tomićeva.

Ona je još jednom ukazala da je jedan od problema sa kojim se suočavaju oboljeli to što imunomodulatorna terapija, koja zaustavlja progresiju multipla skleroze, nije dostupna svima, te da bi prioritet u liječenju trebalo da imaju mlađi ljudi.

Tomićeva je pojasnila da postoje određene terapije koje je moguće primiti u lokalnim bolnicama, ali i neke koje je moguće primiti samo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Ona je posebno zahvalila Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji, osim što snosi troškove odobrene terapije, snosi troškove i za 21 dan banjskog liječenja u Atomskoj banji Gornja Trepča.

Udruženje, koje je osnovano 2006. godine, tek lani uspjelo da dobije adekvatne nove prostorije za rad koje im je ustupila opština Istočno Novo Sarajevu, a nalaze se u okviru nove sportske dvorane.

Tomićeva je rekla da Udruženje okuplja oboljele iz 14 opština, ali da nemaju podršku od većine lokalnih zajednica.

Ona je navela da su članovi Udruženja oboljeli od multipla skleroze sa područja opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Pale, Sokolac, Istočni Stari Grad, Trnovo, Rogatica, Han Pijesak, Foča, Novo Goražde, Višegrad, Rudo, Čajniče i Kalinovik.

Tomićeva je još jednom zahvalila gradu Istočno Sarajevo, te opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Trnovo, Pale, Višegrad, Kalinovik i Čajniče za pomoć i podršku koju pružaju Udruženju, izrazivši nadu da će i druge lokalne zajednice imati sluha za oboljele i da će se uključiti u rad.

Ona je naglasila da su volonteri važna karika u radu Udruženja, za šta im je posebno zahvalila.

Tomićeva je rekla da će na predavanju govoriti načelnik Odjeljenja neurologije u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu Vesna Arsić Pejić, specijalista fizikalne i hiperbarične medicine Aleksandra Golijanin Magazin i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Danko Vasiljević, oboljeli od ove bolesti, kao i volonteri Udruženja.

„Događaj je otvoren za sve građane koji žele saznati više o multipla sklerozi“, dodala je Tomićeva.

Predavanje o multipla sklerozi biće organizovano u utorak, 30. maja, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 18.00 časova.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare