U Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje na cjelodnevnom boravku 55 djece

0

Kao i u ostalim vaspitno-obrazovnim ustanovama, nastava je 2. septembra počela i u Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Sokocu.

U ovoj ustanovi trenutno boravi 55 djece koja su raspoređena u tri uzrasne grupe. U jasličkoj grupi borave djeca od jedne do tri godine uzrasta, u vrtićkoj djeca od 3 do 5 godina i u predškolskoj grupi borave djeca od 5 do 6 godina starosti.

Kako nam je objasnila direktor Ustanove, Biljana Kosorić, pripreme su ranije izvršene pa je prema programu rada propisanom od strane Ministarstva prosvjete i kulture, upis novih polaznika izvršen u junu i avgustu, dok su stari polaznici bili dužni obnoviti ugovore.

Školska godina je uspješno krenula. Ove godine imamo nešto više upisane djece i zadovoljni smo, iako je u principu i taj broj jako mali. Stalno apelujemo na roditelje i promovišemo predškolstvo kao vaspitno-obrazovni rad sa djecom, jer mi nismo neko čuvalište djece, već vaspitno obrazovna ustanova u kojoj se sa djecom ozbiljno radi i gdje djeca dosta nauče, a znamo da je period ranog učenja najvažniji period svakog čovjeka.

Ovo nije luksuz niti hir, već potreba svakog djeteta. Dijete treba da boravi u vršnjačkoj grupi i ono što ono dobije boravkom u jednoj takvoj grupi, ne može dobiti kod kuće, kaže Kosorićeva dodavši da misli da roditelji koji imaju mogućnosti a djecu ne upišu u vrtić, mnogo griješe.

Problem sa kadrom u ovoj Ustanovi nemaju. Ono čime se malo koji vrtić može pohvaliti je podmalađen i visokoobrazovan kadar, i dobri uslovi za rad.Ipak, problem koji se često javlja je promjena broja djece iz mjeseca u mjesec. Naime i pored toga što se ugovori sa Ustanovom sklapaju na godinu dana djeca se tokom godine upisuju i ispisuju, što jako otežava rad i ometa planove koji se prave na osnovu broja djece koja borave u ustanovi.

Kada je riječ o planovima za ovu školsku godinu, ističu da su već krenuli sa pripremama za prvu manifestaciju.

Septembar je uglavnom posvećen socijalizaciji i adaptaciji djece, s tim što već u septembru počinju pripreme za obilježavanje Nedjelje djeteta. Inače, tokom godine prigodnim priredbama obilježavamo nekoliko manifestacija, počev od Nedjelje djeteta, preko jesenjih, novogodišnjih i božićnih praznika do proljetnih, i u ovim manifestacijama uživaju kako djeca, tako i vaspitači objasnila je Kosorićeva, preporučivši svim roditeljima koji imaju mogućnosti da djecu dovedu u ovu ustanovu kako bi svoje vrijeme provodila na kvalitetan način, uz učenje i druženje sa vršnjacima.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare