U toku obuka nastavnika za „Škole za 21. vijek“

0
Ilustracija

BANJALUKA – U okviru programa „Škole za 21. vijek“ u 38 osnovnih škola u Republici Srpskoj u toku su onlajn obuke za oko 300 nastavnika.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Srni je rečeno da se obuka sastoji iz dva modula, i to kritičko razmišljanje, namijenjeno direktorima i nastavnicima, te kodiranje na mikrobit računaru, namijenjeno nastavnicima.

Nakon obuka nastavnici stečena znanja mogu prenositi na učenike u okviru redovnih nastavnih i vannastavnih aktivnosti kroz sekcije.

Obuke nastavnika su dio četvrtog ciklusa ovog programa, a prethodno su održane obuke za 38 direktora.

U Ministarstvu su istakli da će realizacijom četvrtog ciklusa sve osnovne škole u Republici Srpskoj biti obuhvaćene programom „Škole za 21. vijek“.

Prva tri ciklusa programa su uspješno realizovana u 134 osnovne škole, dok je pilot projektom bilo obuhvaćeno 15 osnovnih škola.

Svaka škola učesnica u programu je dobila po 30 mikrobit računara koje mogu koristiti u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, a ukupno je obučeno oko hiljadu nastavnika.

„Škole za 21. vijek“ je trogodišnji regionalni program Britanskog savjeta za razvoj kapaciteta škola u zemljama Balkana kako bi učenicima osnovnih škola omogućili da steknu vještine koje su od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka.

Program finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi se u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji u partnerstvu sa Mikrobit obrazovnom fondacijom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments