U toku javni poziv za obuke za deficitarna zanimanja

3

Srednjoškolski centar „Pale“ i grupa poslodavaca danas su potpisali ugovore o osposobljavanju polaznika obuke za deficitarna zanimanja u okviru projekta „Lokalnim partnerstvom do zapošljavanja na Palama“, koji je namijenjen osobama sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske – Biro Pale.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Pale jedno je od 20 parterstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta „Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – faza dva /LEP dva/“, koji EU finansira sa četiri miliona evra, a sprovodi ga Međunarodna organizacija rada.

Direktor Srednjoškolskog centra „Pale“ Siniša Rulj rekao je novinarima da će ova ustanova obezbijediti teorijski dio i izdavanje sertifikata koji će polaznici obuke moći da koriste ubuduće.

„Tokom trajanja projekta planirano je obučavanje 70 nezaposlenih za 15 deficitarnih zanimanja. U ovom trenutku imamo 37 polaznika, a konkurs još traje“, istakao je Rulj.

On je dodao da su danas potpisani ugovori sa četiri poslodavca i to „Stanišić“, „Grijanje invest“, „Termag“ i „VS lajt“.

Rulj je istakao da sa poslodavcima sarađuju kako bi prekvalifikovali određene ljude sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, tako da će oni koji budu zainteresovani kroz obuku moći da ostvare zaposlenje.

Vanja Vukojičić je u ime poslodavaca koji su potpisali ugovor na projektu „Lokalnim partnerstvom za zapošljavanje Pale“ naglasila da je projektni tim opštine Pale odradio odličan posao, te da je ovo prilika za nezaposlene, ali i zaposlene koji žele da izvrše prekvalifikaciju.

„Polaznici prijavljivanjem na javni poziv imaju priliku da budu obučeni, kvalifikovani, imaju plaćen prevoz, topli obrok, plaćena obuka koja se na kraju upisuje u radnu knjižicu, dobiju javnu ispravu koju mogu koristiti kod poslodavaca kod kojih žele“, rekla je Vukojičićeva.

Nosilac projekta „Lokalnim partnerstvom do zapošljavanja na Palama“ je opština Pale, a koordinator projekta ispred lokalne zajednice Mirjana Radović rekla je da je u pitanju druga faza projekta gdje polaznici prolaze obuke da bi mogli dobiti sertifikate u formi javne isprave.

Ona je navela da su danas potpisani ugovori za osposobljavanje za zanimanja: električar-elektroinstalater, keramičar, podopolagač, instalater grijne i rashladne tehnike, konobar i recepcioner.

Radovićeva je napomenula se svi mogu informisati na stranici opštine Pale, Zavoda za zapošljavanje i Srednjoškolskog centra „Pale“, a javni poziv biće otvoren do popunjavanja mjesta, a to je 70 lica i 15 zanimanja.

Koordinator obuka u Srednjoškolskom centru „Pale“ Nedeljko Gazivoda kaže da je projekat velika prilika za ljudi koji se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje da izvrše prekvalifikaciju, dokvalifikaciju koja je za njih besplatna, a nakon uspješnog završetka obuke dobiće sertifikate.

Gazivoda je objasnio da će se najveći dio praktične obuke 250 časova izvoditi kod poslodavaca, dok je stručno-teorijska nastava od 10 do 15 odsto izvoditi u učionicama Srednjoškolskog centra.

„Eu je dala mogućnost proširenja kandidata na grad Istočno Sarajevo kako bi se projekat uspješno realizovao. Cilj je stimulisati ljude koji traže posao jer obukom mogu doći do željenog zanimanja i stručnog osposobljavanja“, naveo je Gazivoda.

Parteri u ovom projektu su Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Srednjoškolski centar „Pale“, Udruženje „Sunce“ i poslodavci „Grijanje invest“, „VS lajt“, Dom za starije „Natura“, tekstilno preduzeće „Mraz“, hotel „Termag“ Jahorina, preduzeća „Milkus“, „Stanišić“ i „Građenje“, autolimarsko-lakirerska radnja Gluhović, Enterijeri Perić i pekara „Klas“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svi poslodavci sto su u skripcu sa radnicima,

I većina koja mizerno plaća, a dobar dio i neprijavljuje iste uopšte. Nema više budala da rade za mizeriju.

Brne,Nikko nemojte tako. Velika je ovo stvar. Ipak nam daju mogućnost.