U susret Danu manastira „Svetog Georgija“ na Ravnoj Romaniji

0

SOKOLAC – Poseban dio programa obilježavanja 11. avgusta, Dana manastira Svetog Georgija“ na Ravnoj Romaniji odnosi se na kulturna dešavanja. I ove, kao i u nekoliko minuilih godina, u kreiranju tih sadržaja veoma bitnih za dvodnevno saborovanje na Ravnoj Romaniji, partner Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“ Sokolac je Slaviša Slaja Guja, vlasnik Produkcije „Slay“ iz Pala, čovjek koji je ostavio dubok trag na muzičkom nebu BiH i šire.

Sarađujem u projektu „Tebi, goro Romanijo“ već pet-šest godina sa sokolačkom Ustanovom za kulturu „Pero Kosorić“. To je prisutno i ove godine. Zbog nekih teškoća koje ima ova ustanova, ove godine mnogo toga palo je na moja pleća, ali lakše mi je uraditi dogovoreno kada znam da su uz mene i moje saradnike opština Sokolac , Grad Istočno Sarajevo i još neke institucije, kaže Slaja.

BOGAT KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM

Prema njegovim riječima, 10. i 11. avgusta posjetioci će imati priliku da vide veoma zanimljiv i bogat kulturno-umjetnički program.

Već je postala tradicija da 10. avusta, u večernjim časovima, organizujemo koncert etno-muzike. Prošle godine naš gost bio je Slobodan Trkulja, a ove godine mlade i stariju populaciju u porti manastira na Ravnoj Romaniji zabavljaće Jelena Tomašević, koja je, kako mnogi znaju, predstavljala Srbiju na Pjesmi Evrovizije 2008. godine u Beogradu, kada je zauzela šesto mjesto.

Nadam se da će porta manastira biti mjesto okupljanja velikog broja posjetilaca sa područja Grada Istočno Sarajevo. Koncert Jelene Tomašević počinje u 20 časova, ističe Guja.

I 11. avgusta u porti manastira biće mnogo toga što će okupirati pažnju prisutnih. Nakon Svete arhijerejske liturgije i obraćanja zvaničnika – predstavnika Srpske pravoslavne crkve, državnih institucija, Grada Istočno Sarajevo i opštine Sokolac, održaće se tradicionalna akademija.

Publika će moći da vidi crkveni hor iz Rogatice, članove Kulturno-umjetničkog društva „Romanijska luča“ i izvornu pjevačku grupu iz Sokoca, članove Omladinskog pozorišta iz Pala, koji će govoriti stihove, da čuju operske arije, kao i moju pjesmu „Sokolica“, koja će biti premijerno izvedena.

Završićemo priču na pozornici mojom pjesmom „Grad mladosti“, koja je dobro primljena kod publike, kazuje Slaja.

Poznati tekstopisac, kompozitor i pjevač u pjesmu „Grad mladosti“ utkao je posebne emocije.

Moju ideju prihvatio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, a ja sam želio da, nakon 20 godina od nastanka moje pjesme „Moj grad“, koja govori o žalu za gradom koji je uništila mržnja, uradim nešto za grad koji se rađao, nastajao, rastao, stasavao u veoma teško vrijeme.

To je priča o mom gradu Istočno Sarajevo, o ljudima koji su ga stvarali, o onima što su ginuli za slobodu i Republiku Srpsku. Naravno, mladost je u prvom planu, oni što predstavljaju budućnost našeg grada. Pjesma je prosto izašla iz mene, skoro u jednom dahu, ali je snimana dugo.

Radila je to dobra ekipa, tu je mnogo pratećih vokala, veliki broj instrumenata… Spot je sniman godinu dana. Želio sam da naš grad predstavim u drugačijem svjetlu, da to ne bude turistička razglednica, već priča o mladosti, ljepoti, jednoj novoj energiji ljudi koji čine grad. U spotu koji se neprestano vrti na Internetu, radio i TV stanicama ima mnogo djece, mladića, djevojaka, prelijepih kadrova snimljenih u Sokocu, u Palama, u Lukavici.

Vjerujem da će pjesma da traje vječno, kao i moj grad, priča Slaja.

U toku programa posvećenog Danu manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji premijerno će biti izvedena Slajina pjesma „Sokolica“, koja kazuje priču o duhovnom uzrastanju Romanije, prostora koji je vijekovima krvario za slobodu, bio i dobijao odlučujuće bitke za pravoslavlje, a u miru su ga sklanjali u zapećak. Došlo je novo vrijeme u kome je konačno Romanija dobila „duhovnu kapu“ – manastir „Sokolicu“.

Mene su davno proglasili lokal patriotom, zbog čega sam imao i problema u radu. Međutim, ja sam ponosan što mi je zavičaj Romanija, što radim na afirmaciji našeg kraja, moje Romanije kroz muziku, što je predstavljam u pravom svjetlu, jer javnost mora da upozna njene prave vrijednosti , a ne ono što o njoj govore oni što je ne vole. To je jedina pjesma oko koje sam se mučio, više od 15 dana trajala je ta priča.

Noćima nisam spavao zbog toga. Želio sam da napravim nešto što ne smije ličiti na nešto drugo urađeno ranije, da u pjesmi povežem Romaniju, Staru Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo. Uspio sam u tome, u „Sokolici“, su ti prostori zajedno, kao i u stvarnom životu. Pjesma „Sokolica“ kazuje o mjestu koje sada „mirom miriše“. To je priča i onima čija su imena uklesana na unutrašnjim zidovima romanijskog manastira, njihovim dušama, junaštvu i žrtvovanju za slobodu, kaže Slaja.

I, zaista, nakon ove priče, ostaje samo da pozovemo građane Sarajevsko-romanijske regije da 10. i 11. avgusta dođu na Ravnu Romaniju, u manastir „Sokolicu“, u portu ovog duhovnog zdanja, na narodni sabor koji će se, vjerujem, dugo pamtiti.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare