U subotu početak obuka za vodiče

0

Planinarsko-ekološko društvo “Romanija” u saradnji sa Planinarskim savezom Republike Srpske organizuje u subotu, 21. jula, na Palama početnu obuku za planinarske vodiče treće kategorije.

Predsjednik planinarsko-ekološkog društva “Romanija” Pale Radoje Vojvodić rekao je da je do sada prijavljeno 15 učesnika koji će biti osposobljeni za vođenje grupa u ljetnjim uslovima po planinama visokim do 3.000 metara nadmorske visine.

“Tri instruktora, sa Slobodanom Gočmancem na čelu, dolaze iz Srbije, a jedan iz Planinarskog saveza Srpske. Ovo je značajna aktivnost jer u istočnom dijelu većina društava nema nijednog licenciranog planinarskog vodiča što je nedopustivo”, izjavio je Vojvodić za Srnu.

On je dodao da se program obuke sastoji iz teorijskih predavanja, praktičnog rada na terenu, te da bi vodiči uspješno vodili grupu moraju znati da se dobro orijentišu, vladaju prvom pomoći, da vladaju tehnikom kretanja, da znaju tehnike rada sa opremom da bi mogli bezbjedno da prevedu učesnike do odredišta.

Vojvodić je naveo da Planinarski savez Republike Srpske ima 60 licenciranih planinarskih vodiča raspoređenih u nekoliko kategorija i dodao da prrijavljivanje za obuku traje do petka, 20. jula, putem mejl adrese planinarskisavezrs@gmail.com.

Prema njegovim riječima, troškove obuke snose sami kandidati i dio Savez Republike Srpske.

Obuka će trajati do 30. jula u planinarskom domu “Stajna” na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments