U subotu održan Sajam zapošljavanja na Palama

0
Sajam zapošljavanja Pale

Sajam zapošljavanja PaleU velikom holu poslovne zgrade Elektrodistribucije Pale, u subotu je održan Sajam zapošljavanja na kojem je petnaestak poslodavaca ponudilo više od 190 radnih mjesta, na koja je apliciralo oko 300 nezaposlenih lica s evidencije Zavoda za zapošljavanje RS. Najveći broj radnih mjesta ponudili su OC „Jahorina“ i hotelijeri s olimpijske planine, koji imaju potrebu da u toku zimske turističke sezone radno angažuju oko 150 novih radnika. Ne treba zanemariti ni primjer fabrike „Famos“, koja je iskazala potrebu za zapošljavanjem petnaestak radnika u proizvodnji, što je gotovo pa zaboravljena pojava u slučaju nekadašnjih privrednih giganata u oblasti metalske industrije. Otvarajući ovaj skup, koji predstavlja jednu u nizu aktivnih mjera zapošljavanja, direktor republičkog Zavoda za zapošljavanje, Boško Tomić, poručio je da otvaranje novih radnih mjesta predstavlja osnovni uslov za dalji napredak RS.

– Ove činjenice svjesna je i Vlada RS koja čini velike i evidentne napore na podsticanju zapošljavanja. To nije i dovoljno, zbog čega bi i lokalne zajednice obavezno trebalo da predvide veća budžetska sredstva za te namjene. Zavod za zapošljavanje RS organizacijom ovakvih sajmova takođe nastoji da učini pomake i da kroz obezbjeđivanje direktnog kontakta većeg broja poslodavaca i nezaposlenih lica na jednom mjestu ponudi i veću mogućnost za zaposlenje – rekao je Tomić, poručivši nezaposlenim licima, učesnicima sajma da se adekvatno predstave poslodavcima, a potom znanjem, vještinom i kvalitetnim radom pokažu da je njihovo zaposlenje obostrano korisna investicija.

On je zahvalio poslodavcima na podršci i velikom odzivu na sajam i u okolnostima ekonomske krize, rekavši da je danas uspjeh otvaranje svakog novog radnog mjesta.

– Danas se srećnim smatra čovjek koji svakog jutra odlazi na posao i ima redovnu platu, zbog čega i 200 mladih ljudi, koji će poslije ovog sajma doći u tu poziciju, ima razloga za zadovoljstvo, te zajedno s njima i mi u Zavodu za zapošljavanje, kao jednoj od ključnih institucija na tržištu rada – kazao je Tomić.

On je izrazio nadu da će se na području opština sarajevsko-romanijskog regiona formirati industrijske zone i obezbijediti sve olakšice koje mogu stvoriti i dobar ambijent za privlačenje investicija, koje same po sebi donose i nova radna mjesta, što je opšti interes i društva i građana.

Sajmu zapošljavanja u Palama prisustvovao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Vinko Radovanović, i predstavnici gradskih opština, kao i predstavnici organizacije GOPA, te Agencije „Spektar“ iz Banje Luke i Omladinskog savjeta Grada Istočno Sarajevo, koji su pružili podršku Zavodu za zapošljavanje RS u organizaciji ovog skupa.

Prekvalifikacija

U okviru sajma zapošljavanja organizovan je i okrugli sto na temu „Efikasnije zadovoljavanje iskazanih potreba poslodavaca“, na kojem je naglašena potreba da se svi nosioci aktivnosti na tržištu rada, adekvatno osposobe za sprovođenje prekvalifikacije nezaposlenih lica.

Fotografije:

DSCN0102.jpg DSCN0103.jpg DSCN0104.jpg DSCN0105.jpg DSCN0106.jpg DSC_9300.jpg DSC_9327.jpg DSC_9366.jpg DSC_9374.jpg

(Fokus / foto: Vasić & Stanišić)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare