U subotu obilježavanje 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije

0

Povodom velikog jubileja 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije, na Filozofskom fakultetu na Palama u subotu, 9. novembra, biće održana naučna konferencija koja će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti filologije, teologije, filozofije, istorije i bibliotekarstva.

Konferenciju organizuju Filozofski fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo i Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče sa blagoslovom NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Obilježavanje jubileja počeće promocijom knjiga Goraždanske štamparije koja će biti održana u amfiteatru Filozofskog fakulteta u petak, 8. novembra u 19.00 časova.

U subotu 9. novembra u 9.30 časova biće svečano otvorena naučna konferencija koja će trajati do 19.00 časova, najavljeno je iz Filozofskog fakulteta.

Obilježavanje jubileja biće završeno u nedjelju, 10. novembra, u Manastiru Svetog Georgija u Sopotnici, nakon Svete liturgije i svečanog evharistijskog slavlja na mjestu gdje je radila prva štamparija u BiH.

U Hramu Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici 1519. godine Božidar Goraždanin je osnovao prvu štampariju na ovim prostorima i drugu na Balkanu, odmah poslije cetinjske.

U ovoj štampariji, koju je Goraždanin prenio iz Venecije u Sopotnicu, štampane su ćirilične crkvene knjige do 1523. godine, kad je pod najezdom Turaka preseljena u Trgovište u Rumuniju.

Goraždanska štamparija ostavila je duboki pečat u razvoju srpske mudrosti i duhovnosti izražene kroz štampanje Služabnika /1519/, Psaltira /1521/ i Molitvenika /1523/.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare