U subotu đurđevdanski uranak

1

Planinarsko-ekološko društvo „Romanija“ Pale organizuje u subotu, 5. maja, tradicionalni đurđevdanski uranak i uspon do Novakove pećine.

Predsjednik ovog društva Radoje Vojvodić kaže da tradicinalno organizuju uranak uglavnom za vikend pred Đurđevdan zbog dolaska gostiju iz raznih krajeva.

„Uvijek imamo program uoči đurđevdanskog uranka, ali se on svake godine mijenja. Ove godine planirano je poetsko-zabavno veče“, rekao je Srni Vojvodić koji je i potpredsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske.

On je dodao da će u Planinarskom domu „Stajna“ u petak, 4. maja, u 19.00 časova početi poetsko veče u okviru kojeg će biti predstavljena knjiga „Priče sa planina“ autora Milanka Borovčanina sa Sokoca.

Prema njegovim riječima, očekuje se dolazak pjesnika iz Banjaluke, Herceg Novog i sa Pala.

u subotu, 5. maja, predviđen je polazak od planinarskog doma prema Novakovoj njivi na kojoj će tradicionalno biti izabrani najmlađi i najstariji učesnik, te romanijski harambaša koji će se nadmetati u skoku udalj, bacanju kamena s ramena, trci na 100 metara i penjanju uz konapac.

„Do Novakove pećine može se doći iz tri pravca – od Carevih voda, iz Mokrog i iz Planinarskog doma `Stajna`“, kaže Vojvodić i napominje da boravak u prirodi utiče na poboljšanje zdravlja i socijalni razvoj djece i omladine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

“Do Novakove pećine može se doći iz tri pravca – od Carevih voda, iz Mokrog i iz Planinarskog doma Stajna”, kaže Vojvodić“.

Može ko zna put.

Kad krenete iz Pala do Stajne, nigdje ni najmanjeg znaka na putu nema gdje bi trebalo biti skretanje ka Novakovoj pećini. Kad konačno nekako utvrdite gdje u Podvitezu treba skrenuti prema Carevim vodama, prvu tablu sa nekim natpisom naćićete na Novakovoj njivi, dakle kada vam više nikakvo obavještenje nije ni potrebno. A u Stajni čitav dan možete komotno potrošiti dok pronađete gdje počinje staza koja vodi ka Novakovoj pećini.

Dajte malo da i oni koji ne znaju gdje je Novakova pećina relativno lako mogu pronaći put do nje i provesti jedan lijep dan u prirodi.

Ali valjda bi i to trebao biti projekat za koji bi neko trebao dati desetine hiljada KM da se nekoliko drvenih tabli postavi.

I kad već pominjemo Starinu, nije zgoreg podsjeti se:

„U Romaniji će Starina Novače,
Ko Pivljanin Bajo u ljutu Drobnjaku,
Zalud ljute potezati mače,
Podli će se pazar svršiti u mraku“.