U Staroj crkvi na Baščaršiji proslavljena Sveta Tekla

0

SARAJEVO – Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetih arhanđela na Baščaršiji u Sarajevu povodom praznika Svete velikomučenice i ravnoapostolne Tekle, čija se desna ruka čuva u ovom hramu.

Episkopu Grigorije, zamjeniku mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, sasluživalo je više sveštenika i đakona Mitropolije dabrobosanske i Eparhije zahumsko-hercegovačke.

Besjedeći o svetiteljki vladika Grigorije rekao da se Sveta Tekla proslavlja zato što je svoje tijelo i dušu pretvorila u kandilo vjere, koje i danas sija.

„Jevanđelje nam kaže kako treba da čuvamo ulje u sebi, u svojim dušama jer smo svi mi hram Božiji i kandila u kojima uvijek treba da ima ulja. Ulje se skuplja i čuva dobrim djelima, a rasipa i prosipa zlim djelima. Svako zlo djelo je ludost i glupost“, naveo je vladika Grigorije.

Tokom liturgije vladika Grigorije odlikovao je činom protojereja-stavrofora sveštenike Vanju Jovanovića, Vladimira Stupara, Čedomira Đelma i Darka Đogu.

U čin sveštenika rukopoložio je Njegoslava Jelisića sa Sokoca, a u čin đakona Darka Kujundžića iz Foče.

U litiji oko hrama, nakon svete liturgije, nošene su mošti Svete Tekle, a zatim je prelomljen slavski kolač i osveštano slavsko žito.

Blagosiljanjem rukom svetiteljke tradicionalno je osveštana voda, koja je podijeljena vjernicima.

Sveta Tekla je, od kada se njene mošti čuvaju u Staroj crkvi, dobila zasluženi kult poštovanja i slavljenja, posebno među ženama u ovom gradu i njegovoj okolini.

Ruka Svete Tekle donesena je u Srbiju iz Antiohije u vrijeme prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save 1233. godine, a 1730. godine tadašnji patrijarh srpski Arsenije Četvrti Jovanović poklonio je Staroj crkvi u Sarajevu.

Njenu svetu desnicu mitropolit sarajevski Sava Kosanović odnio je 1873. godine u Rusiju gdje je za nju izrađena biserna rukavica sa narukvicom.

Među pravoslavnim svijetom u Sarajevu i okolini i danas se prepričava zanimljiv i poučan događaj u vrijeme Drugog svjetskog rata kada su ustaše pokušale da odnesu svetu i časnu desnicu svetiteljke.

Kada je grupa ustaša, koji su upali u hram, krenula da sa svetim moštima izađe iz crkve, onaj koji je nosio svetu desnicu pao je na izlaznim vratima i na mjestu ostao mrtav.

Vidjevši šta se desilo, ustaše su brže-bolje svetinju vratile u hram.

Mošti ove svetiteljke danas se čuvaju u drvenom izrezbarenom kivotu, koji ima oblik crkve sa urezanim ikonama sa strane koje pokazuju čuda svete Tekle. Kivot je rad Branka Šotre iz 1939. godine.

Dio moštiju Svete Tekle čuva se i u manastiru Svete Trojice kod Pljevalja.

(www.palelive.com / Srna/ www.politika.rs)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare