U srijedu književno veče Vjekoslava Vukadina

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizovaće u srijedu, 27. septembra, književno veče Vjekoslava Vukadina, pjesnika, esejiste i književnog kritičara, koji će predstaviti svoju posljednju zbirku pjesama „Pogled iz oštrog ugla“.

„Knjiga pjesma ‘Pogled iz oštrog ugla’ jeste nastavak i prosljeđivanje mojih poetika koje su do sada objavljene. Jedna od njih je i ‘Kuća puna slika’ u izdanju ‘Srpske književne zadruge’. Ovo je, dakle, prosljeđivanje, koje ima sedam krugova, to je poezija slobodnog stiha, to su duže pjesme i malo su poemične, a ima i lirskih minijatura, soneta, lirskih fragmenata, ogleda, crtica, zapisa…“ kaže Vukadin za Srnu.

On dodaje da su pjesme iz ove stihozbirke nastale u periodu od 2009. godine do danas i da u sebi sadrže „svega pomalo“ i govore o minulim dešavanjima na ovim prostorima, uzaludnom buntu, novim vitezovima, ali i samoćama, tjeskobama, sjećanjima i mnogo čemu drugom…

U pogovoru za pomenutu zbirku Vukadinovih pjesama, književnik i novinar Mićo Cvijetić ističe da je „ratna nesreća, ovog autora, kao i mnoge druge stvaraoce i obične ljude, oterala u izgnanstvo, tako da se skrasio u Roterdamu“.

„Iako izglobljen iz svoje kulturne, duhovne i jezičke matrice, posle izvesnog vremena javlja se, ako je suditi prema njegovim stihovima, iz prilično hladne i depresivne holandske tuđine, i ponovo oglašava u matičnoj književnoj periodici i sve aktivnije učestvuje u krugovima srpskog pesničkog rasejanja“, navodi Cvijetić.

On dodaje da Vukadin „živeći u takvom vremenu i prilikama, ispisuje opore i gorke pesme, u kojima ni njegova vlastita poezija ne liči na onu nekadašnju“.

Zbog toga je, zaključuje Cvijetić, pjesnikov ovovremeni glas o mladalačkoj poeziji ispovjedno setan, samo sa ponekim evokativnim i umilnim zvukom nekadašnje ljubavne lire.

Vjekoslav Vukadin rođen je 1952. godine u Sjetlini kod Sarajeva. Završio je studije srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti. Najveći dio života i radnog veka proveo je u Sarajevu, a trenutno živi i radi u Holandiji.

Pjesme, lirske zapise i eseje objavljivao je u mnogim književnim časopisima i listovima, a zastupljen je i u brojnim zbornicima i antologijama savremene poezije.

Objavio je zbirke pjesama: „Naslonjeni na nebo“ /1978/, „Pješčana lira“ /1980/, „Pčela na rani“ /1983/, „Djevojčice i dječaci“ /igrokaz, dva izdanja /1984. i 1989/, „Veseli bus“ „igrokaz, dva izdanja u istoj godini; 1987), „Tumač trenutka“ /Beograd, 1994/, „Medaljoni sa Sjevernog mora“ /izabrane i nove pjesme, 2001/, „Kuća puna slika“ /2009/.

Vukadin je sastavio zbornik „Zavičaj u daljini“ /2002/, koji sadrži izbor iz poezije srpskih pjesnika u zapadnoevropskom rasijanju.

On je 1988. godine postao član Udruženja književnika BiH i Saveza književnika Jugoslavije. NJegove pjesme izabrane su i u antologiji srpske poezije na ruskom jeziku pod naslovom „Iz veka u vek“.

Književno veče počeće u 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Vukadin će se predstaviti i literarnoj publici na Palama, 6. oktobra, u Kulturnom centru.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare