U spomen patriotizmu „Mlade Bosne“ i heroizmu Gavrila Principa

0

Na Palama je sinoć povodom 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata održana svečana akademija „Sjeni Gavrila Principa“, na kojoj je akademik Vojislav Maksimović predstavio svoje dvotomno djelo „Spomenicu Mladoj Bosni“.

Prema riječima Slobodana Savića, predsjednika Glavnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, organizatora svečanosti, Akademija je posvećena Vidovdanu – danu srpskog stradanja i uzdizanja, patriotizmu „Mlade Bosne“, heroizmu Gavrila Principa i ljudima kojima je ropstvo teško, a sloboda mila.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/sjeni-gavrila-principa-jun-2014/] width=[54] height=[54] title=[IME GALERIJE] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
Govoreći o Gavrilu Principu i pripadnicima „Mlade Bosne“ Savić je istakao da je „njihova ideja bila vođena srcem i privlačena maticom, usmjerena protiv moćnika svih vrsta i solidarna sa slobodarskim pokretom u svijetu“.

„Sam Princip je poslije atentata naglašavao da nije pucao samo u nacionalnog porobljivača nego i u predstavnike imperijalizma“, rekao je Savić.

On je dodao da je i poslije 100 godina živo sjećanje na Principa i „Mladu Bosnu“.

„Poklanjajući se sjenima Gavrila Principa i drugim članovima „Mlade Bosne“ dostojanstveno i ponosno pokazujemo slobodarsku stazu kojom idemo i odajemo dužnu pažnju njihovom patriotizmu i heroizmu“, poručio je Savić.

Predstavljajući svoje najnovije djelo „Spomenica Mladoj Bosni“ akademik Maksimović istakao je da je riječ o knjizi koja je u ovom vremenu potrebna zbog osporavanja i vrijeđanja „Mlade Bosne“.

„Ovo je spomen-knjiga, ona je doslovno onakva kakav je njen naslov“, rekao je Maksimović i izrazio zadovoljstvo što se njegovo djelo pojavljuje dan prije nego što će u Istočnom Sarajevu biti otkriven spomenik Gavrilu Principu.

Maksimović je objasnio da su u dva toma knjige „Spomenica Mladoj Bosni“, od kojih je prvi objavljen uoči Vidovdana, dok se objavljivanju drugog nada za Petrovdan, sabrani tekstovi autora iz raznih vremena koji govore o Principu i Mladoj Bosni.

Prema njegovim riječima, u knjizi su sadržani i programski tekstovi Mladobosanaca, njihova sjećanja i tekstovi o različitim temama, te poezija koju su pisali pripadnici ovog pokreta, ali i poezija koju su o njima pisali njihovi savremenici i potonji pjesnici.

„Spomenica Mladoj Bosni“ sadrži i dio o suđenju pripadnicima „Mlade Bosne“, viđenja Sarajevskog atentata u stranoj literaturi i današnje poglede na „Mladu Bosnu“, dodao je Maksimović.

Žiri SPKD „Prosvjeta“, u kojem su bili Neđo Đević, Radosav Perić i Branislav Ribar, saopštio je večeras imena pobjednika literarnog konkursa za učenike srednjih škola u Republici Srpskoj o temi „Gavrilo Princip – borac za slobodu srpskog naroda“.

Prvu nagradu dobila je Dejana Paponjak iz Srednjoškolskog centra „Rudo“ u Rudom, drugi je Miloš Đurđević, đak prnjavorske Gimnazije, i treća Sara Gudelj iz Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja, a njih troje nagrađeni su petodnevnim boravkom u Beču, gdje će biti gosti bečke „Prosvjete“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare