Po prvi put u Sokocu: Vidovdanski dani – Romanijsko Kosovo

0

SOKOLAC – Punih osam dana ove godine trajaće duhovni, kulturni i drugi sadržaji kojima će se obilježiti Vidovdan na području opštine Sokolac. Ovoga puta na istom zadatku našli su se duhovnici Mitropoilije dabrobosanske, Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“Sokolac i sokolački Književni klub „Romanija“.

Sve počinje u nedjelju, 28. juna, na Vidovdan, kada će se, nakon Svete liturgije i parastosa u „Romanijskoj Lazarici“ i Svete liturgije u hramu „Sveta Petka“, sa početkom u 11 časova, u Vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ održati Poetski pomen. Stihove će govoriti učesnici ovogodišnjih Vidovdanskih pjesničkih susreta na Romaniji. Centralno pjesničko veče održaće se u porti „Romanijske Lazarice“, u 19 časova i 30 minuta. Publici će se predstaviti Valerij Latinjin, Zoran Kostić, Blagoje Baković, Slobodan Ristović, Milenko Jevđević, Gordana Milošević, Milutin Savčić, Zoran Nedeljković, Božidar Stanar, Milun Lubarda, Nedeljko Babić i guslar Petronije Čolaković.

U ponedjeljak, 29. juna, u porti „Romanijske Lazarice“ održaće se izložba narodnih rukotovorina Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva, UŽ „Sokolica“, Udruženja „Podrška“ i Udruženja „Aurora“ iz Sokoca, kao i drugih udruženja i organizacija. U muzičkom dijelu programa posjetioce će zabavljati Nikolina Krunić, Momčilo Trampić i Nemanja Đerić.

U utorak, 30. juna, u večernjim časovima, biće raspjevano i razigrano u porti najstarijeg sokolačkog hrama. Publika će imati priliku da na sceni vidi Hor „Presveta Bogorodica Trojeručica“ i članove Plesnog kluba „Nika“. Počeće sa radom i Ljetni bioskop u crkvenoj porti. Biće prikazan film „Ostrvo“.

Četvrti dan manifestacije, srijeda, 1. juli, biće u znaku pisane riječi – stihova i proze. U 19 časova i 30 minuta počeće Veče zavičajnih pjesnika, na kome će učestvovati Radislav Ćivša, Milanko Borovčanin Romsok, Momir Jolović, Svjetlana Đurđić, Jovana Bajagić, Dragana Arbinja, Slavko Đurković i Jovana Boljanić. Na pozornici će se naći i guslari Petronije Čolaković, Željko Todorović i Novak Borovčanin. Publika će imati priliku da vidi i čuje izuzetno zanimljivu monodramu „Sremac, braca moj“, u izvođenju autora – glumca Aleksandra Šace Matića iz Sremskih Karlovaca.

Nakon večernje službe u „Romanijskoj Lazarici“, u četvrtak, 2. jula, u crkvenoj porti publici će se predstaviti mlada Sokočanka Sonja Marković, učesnica šou-programa Televizije „Pink“ – „Pinkove zvezdice“. Na istoj sceni će se pojaviti još jedna mlada Sokočanka – Jovana Boljanić, koja će govoriti tekstove iz knjiga poznatog pjesnika i književnika Duška Radovića.

Zvuci struna gusala ispuniće crkvenu portu u petak, 3. jula. Nastupiće sokolački guslari, članovi GD „Romanija“: Milovan Radović, Željko i Rajko Todorović, Petronije Čolaković, Vinko Trampić, Novak Borovčanin, Aleksandar Tomčić, Slavko Plakalović i Njegoš Pržulj. Veče gusala počinje u 19 časova i 30 minuta.

Vjerujemo da će se i u subotu, 4. jula, u hramu „Romanijska Lazarica“ i hramovnoj porti okupiti veliki broj vjernika. Nakon bdenija, na ljetnoj pozornici će monodramu „Šuti, Anđo“ govoriti Sokočanka Zorica Mirjanić. Na repertoaru Ljetnjeg bioskopa je ruski film „Sveštenik“, čije prikazivanje počinje u 20 časova i 30 minuta.

U posljednjem danu duhovne i kulturne manifestacije „Vidovdanski dani – Romanijsko Kosovo“, u nedjelju 5. jula, sve počinje Svetom liturgijom u „Romanijskoj Lazarici“, u devet časova. U isto vrijeme počeće i Sveta liturgija u hramu „Sveta Petka“ na Vojničkom spomen-groblju. U 18 časova i 30 minuta , u „Romanijskoj Lazarici“ je akatist Presvetoj Bogorodici Trojeručici, a u 19 časova večernja služba sa litijom. Slavski obred biće obavljen u 19 časova i 30 minuta, a nakon toga počinje Vidovdanska duhovna akademija. Besjediće o Vidovdanu protojerej-stavrofor dr Vladimir Stupar. Stihove će govoriti sokolački pjesnik Milanko Borovčanin Romsok. Publika će imati priliku da pozdravi i Dječiji ansambl KUD-a „Romanijska luča“ iz Sokoca i sokolačke guslare – Milovana Radovića i Njegoša Pržulja.

Prigodnom besjedom protojereja-stavrofora Borisa Banduke biće obilježen kraj velike duhovne i kulurne manifestacije „Vidovdanski dani-Romanijsko Kosovo“. Nakon tih riječi, uslijediće narodno veselje, a za taj dio programa u porti „Romanijske Lazarice“ biće zaduženi Sokočani – Nemanja Todorović i Igor Debelnogić.

U ovom tekstu nisu pomenuta sva bogosluženja u sokolačkim hramovima. Naći će se to na prigodnim plakatama, obavještenjima, u radio i TV spotovima.

Moramo istaći ogroman trud i entuzijazam sveštenika Borisa Banduke i ostalih duhovnika u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sokolac, zaposlenih u Ustanovi za kulturu i članova Književnog kluba „Romanija“, koji su se prihvatili izuzetno teškog i odgovornog zadatka da pripreme i realizuju osmodnevni duhovni i kulturni program, ono što se do sada nije desilo na području sokolačke opštine.

Ukoliko vremenske prilike dozvole, sve će se dešavati u porti „Romanijske Lazarice“, na otvorenom. Ukoliko ne bude vrijeme naklonjeno organizatorima, postoji rješenje – programske sadržaje publika će moći da prati u Duhovnom centru „Romanijske Lazarice“.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Sokolac pozivaju blagočestivi narod da uzme učešće u svim manifestacijama kojima će se obilježiti veliki praznik Vidovdan.

(www.palelive.com / V.E. / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare