U službi kulture i obrazovanja

0

ZVORNIK – Zvorničanin Radosav Perić začetnik je i suorganizator brojnih kulturnih manifestacija u ovom gradu na Drini, a prije 23 godine obnovio je i zvorničku “Prosvjetu”.

Perić, prosvjetni radnik i dugogodišnji direktor zvorničkih osnovnih škola, godinama radi na očuvanju srpskog jezika i pisma, tradicije, te na prosvjećivanju stanovništva.

“Prosvjeta” se bavi izdavaštvom i u toku 23 godine izdala je oko 90 knjiga. Prošle godine ustanovili su i nagradu “Knjiga godine”, koju je dobio Goran Tešić za monografiju “Boškovići kod Zvornika”, a ove godine Danica Gavrić za zbirku poezije “Kamen na kamenu”.

“Naš Festival dječijeg folkora Republike Srpske živi već 16 godina, a i brojne druge manifestacije su zaživjele i traju godinama” – precizira Perić za Srnu.

Kao direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Perić je formiro Folklornu sekciju pri SPKD “Prosvjeta”, koja je imala više od 300 članova.

Perić napominje da ga posebno motivišu djeca kojoj je posvetio radni vijek, te da je od njih najviše i naučio.

“Među djecom imaju mnogo talenata, ali ostanu neprimjećeni, jer nisu imali mjesto da se iskažu. Zato im treba stvarati mogućnosti. Zato smo im u `Prosvjeti` omogućili da se pokažu, a ujedno i da ne zaborave svoje običaje i tradiciju” – ističe Perić.

Perić je 1995. godine, u saradnji sa drugim nastavnicima, priredio knjigu “Ranjeno djetinjstvo”, u kojoj su se našle pjesme koje su pisali učenici i koje najbolje svjedočanstvo o jednom vremenu.

Kasnije je priredio “Dječiji nezaboravak” sa najljepšim pjesmama za djecu, čiji su autori naši poznati književnici, kao i knjigu “Vaskršnji običaji”.

Radosav Perić je 2009. godine bio među prvim dobitnicima najvišeg opštinskog priznanja – Povelje.

U obrazloženju je navedeno da je Perić radni vijek proveo u prosvjeti, da je dugogodišnji dirktor osnovnih škola “Sveti Sava” i “Desanka Maksimović”, da je pokretač i urednik mnogih đačkih listova, da je obnovio rad SPKD “Prosvjeta”, “Sokolskog društva” i Kola srpskih sestara, te da je kulturi opštine Zvornik i Republici Srpskoj dao neizbrisiv pečat.

“Čovjek ne radi radi priznanja, nego zato što to voli i što želi da bude od koristi društvu, ali kad se dobije priznanje znači da je društvo procijenilo da je taj rad vrijedan” – kaže Perić.

On najavljuje osnivanje književne nagrade grada Zvornika sa imenom “Marka Markovića”, kao i monografiju za svako zvorničko selo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments