U skladištima nema dovoljno piljevine

0

Iako je završen remont toplovodnog sistema u Palama i tako stvorene sve pretpostavke za nesmetan početak naredne sezone grijanja, u paljanskom preduzeću „Gradska toplana“ suočeni su sa poteškoćama u nabavci piljevine, kao osnovnog energenta, koja se na skladišni prostor doprema u dvostruko manjim količinama nego što je to predviđeno za ovaj period. Da ovaj problem postoji, juče je za „Glas Srpske“ potvrdio i direktor ovog preduzeća Danilo Blagovčanin, ističući da je uzrok u smanjenom obimu rada ovdašnjih pilana, kao i činjenici da postoji i sve veći broj briketara, koje takođe koriste piljevinu kao glavnu sirovinu.

– Trenutno je na skladištu oko 4.500 prostornih metara piljevine i drvnog otpada, što je dvostruko manje od planirane količine za ovaj period. Subjekti sa kojima smo ugovorili isporuku, usljed ekonomske krize, rade smanjenim obimom i ne mogu da odgovore na naše potrebe, dok se drvni otpad na slobodnom tržištu prodaje po izuzetno visokim cijenama koje preduzeće ne može samostalno da plati – naglasio je Blagovčanin.

On je dodao da novonastala situacija zahtijeva brzu reakciju i najavljuje da će u narednim danima biti obavljene konsultacije sa čelnicima opštine Pale, kako bi se pravovremeno pronašlo odgovarajuće rješenje problema koji već sada prijeti „ozbiljnim ugrožavanjem sljedeće sezone grijanja.“

Potrebne količine

Za normalno funkcionisanje paljanskog sistema centralnog grijanja u jednoj sezoni potrebno je oko 24.000 prostornih metara piljevine i drvnog otpada, od čijeg kvaliteta zavise i potrebe za ugljem, koji se nabavlja u količinama od 200 do 500 tona.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare