У сјеменском кромпиру из Холандије откривени штетни организми

1

БАЊАЛУКА – Републичка фитосанитарна инспекција забранила је увоз 6.250 килограма сјеменског кромпира поријеклом из Холандије због присуства карантински штетног организма, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

Узорковање је обављено приликом прегледа пошиљке и на основу извјештаја о испитивању утврђено је присуство штетног организма мелоидогине /Meloidogyne chitwoodi/, те је забрањен увоз спорне пошиљке и наређен поврат пошиљаоцу.

С обзиром на почетак сјетвене сезоне, инспектори су истакли да посебну пажњу приликом контрола у спољнотрговинском промету усмјеравају на контролу квалитета сјемена пољопривредног биља, садног материјала, ђубрива и другог пољопривредног репроматеријала, што је основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса.

„Имајући у виду мјере које Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске предузима ради подстицања пољопривредне производње и обезбјеђивања подршке домаћим произвођачима, циљ рада фитосанитарне инспекције је да обезбиједи снажну подршку домаћој пољопривредној производњи“, нагласили су из Инспектората.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

a mi naravno nemamo svoj krompir i ostalo povrce i voce.izgleda da zivimo u sahari jer nema ni vode