U septembru početak izgradnje etno-naselja

0

SOKOLAC – Na Ravnoj Romaniji kod Sokoca početkom septembra trebalo bi da započne izgradnja etno-naselja, što će biti zajednički projekat sokolačke opštine i proslavljenog režisera Emira Kusturice.


Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da bi već u prvoj dekadi septembra mašine preduzeća „Andrićgrad“ trebalo da počnu sa izgradnjom saobraćajnica i pripremnim zemljanim radovima na izgradnji etno-naselja.

On je podsjetio da je radi pripreme za izgradnju etno-naselja Skupština opštine Sokolac izmijenila opštinski regulacioni plan, te da je promijenjena namjena dosadašnjeg poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu opštine na Ravnoj Romaniji s obje strane magistralnog puta prema Sarajevu, na čijem je jednom dijelu predviđena izgradnja.

Bjelica je rekao da je na tom području u vlasništvu opštine oko pet hektara zemljišta, a za izgradnju etno-sela odabrana je najpovoljnija lokacija od 50-100 dunuma.

Idejnim rješenjem etno-naselja, koje bi, prema riječima Bjelice, trebalo da bude poznato za desetak dana, predviđeno je da prvo bude izgrađen objekat u etno stilu koji će moći da primi više stotina posjetilaca.

„To bi bila kuća prijateljstva koja bi se sastojala od apartmana i kancelarija“, rekao je Bjelica.

On ističe da će etno-naselje na Ravnoj Romaniji biti građeno po ugledu na Drvengrad na Mokroj gori u Srbiji, i da će, osim objekata u etno stilu romanijskog kraja, sadržavati i hotel, bioskop, lokale različite namjene, poštu, sportske terene, poput mini golfa, teniskih terena, dječije igraonice na otvorenom, pa čak i amfiteatar.

„Objekti će biti sagrađeni od kamena i cigle, a obloženi drvenim oblogama, u etno stilu ovog kraja“, istakao je Bjelica.

Pošto će se selo nalaziti sa obje strane magistralnog puta na pravcu Beograd – Sarajevo, preostalo je da još bude dogovoreno kako će ono biti povezano – pasarelom iznad puta, ili tunelom ispod njega.

Projekat izgradnje etno-naselja na Ravnoj Romaniji neće biti konačan, nego fleksibilan i prilagođavan u skladu sa interesovanjem za ulaganja u njega, a ona su svakim danom sve veća.

Uputivši poziv svim zainteresovanim privrednicima da se i oni uključe u ovaj projekat, Bjelica je istakao da je prijedlog jednog projekta već dostavljen Ambasadi Japana u BiH, a za izgradnju etno-sela zainteresovan je veliki broj pojedinaca, među kojima i direktor Hotela „Termag“ na Jahorini, te brojni drvoprerađivači sa romanijske regije i druga lica.

Etno-naselje na Ravnoj Romaniji trebalo bi da čini trougao sa Drvengradom i Andrićgradom i moglo bi da bude jedan od stubova opstanka stanovništva na ovom prostoru.

Dodatna povoljnost je što će etno-naselje biti udaljeno po 30-ak kilometara od Sarajeva i Jahorine i na glavnom je putnom pravcu od Beograda ka Sarajevu.

„To je šansa i za zapošljavanje stanovništva i pomoći će u pokretanju i drugih turističkih potencijala ovog kraja – sportskog, vjerskog, gastro, etno i drugih oblika turizma“, naveo je Bjelica, dodavši da se uporedo radi i na brendiranju romanijskog kajmaka i meda.

On kaže da će u okviru jačanja turističkih potencijala, opština Sokolac, u projektu prekogranične saradnje zajednički da aplicira za IPA fondove sa crnogorskom opštinom Nikšić.

„Taj zajednički projekat vrijedan je oko 300.000 evra i predaćemo ga do 22. septembra“, najavio je Bjelica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare