U rekonstrukciju 2,9 miliona

0

U izgradnju i rekonstrukciju vitalnih elektroenergetskih objekata na području šest opština grada Istočno Sarajevo, ZP Elektrodistribucija a.d. Pale ove godine investirala je dva i po miliona KM. Preduzeće koje strujom snabdijeva čak 13 opština ovog dijela Srpske, slične planove ima i za narednu godinu, a jedan od prioriteta jeste rekonstrukcija 35 kilovoltnog nadzemnog voda Sokolac – Hreša – Pale – Podgrab. Prema riječima Boška Jugovića, izvršnog direktora za tehničke poslove u ovom akcionarskom društvu, vrijednost investicije se procjenjuje na 2,9 miliona KM. Finansiraće se kreditom Elektroprivrede RS u okviru projekta revitalizacije distributivnog elektroenergetskog sistema, u javnosti poznatijeg kao „Power IV“.

– Na području opštine Pale ove godine smo realizovali i započeli projekte vrijedne 650.000 KM, a na području opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo vrijednost različitih projekata premašuje milion KM. Slične aktivnosti u Sokocu koštale su 300.000 KM, u Trnovu je investirano oko 250.000 KM, a na području opštine Istočni Stari Grad 150.000 KM – rekao je Jugović, naglašavajući da se u većini slučajeva radilo na rekonstrukciji dotrajalih dijelova niskonaponske mreže, koji su dostigli pun takozvani eksploatacioni vijek.
U tom kontekstu Jugović napominje da je na području svih gradskih opština izvršena zamjena velikog broja dotrajalih stubova i kablovskih provodnika, tako da je izvršena ugradnja blizu 700 novih stubnih mjesta i 27 kilometara magistralnog samonosivog kablovskog snopa.

– Važno je istaći da je u toku i završna faza isporuke dodatnih količina armirano-betonskih stubova i samonosivih kablovskih snopova po osnovu kreditnog aranžmana Elektroprivrede RS, koji će biti ravnomjerno raspoređeni u područjima svih opština Istočnog Sarajeva. Na osnovu tog plana dogodine bi trebalo da bude ugrađeno više od 1.750 novih stubova i 70 kilometara magistralnih samonosivih kablovskih snopova, što bi trebalo doprinijeti dodatnoj pouzdanosti distributivnog sistema – kazao je Jugović.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare