U prvoj polovini godine dobit skoro 520.000 KM

0

SOKOLAC – Sokolačko Šumsko gazdinstvo “Romanija” ostvarilo je u prvih šest mjeseci ove godine skoro 520.000 KM dobiti, rekao je vršilac dužnosti direktora ovog gazdinstva Strahinja Bašević.
On je naveo da su ukupni prihodi bili 7.876.980 KM, a rashodi 7.357.280 KM.

“Rezultati ostvareni u prvom polugodištu su veoma dobri i ovo gazdinstvo se može svrstati među tri najbolja u Javnom preduzeću šumarstva /JPŠ/ `Šume Republike Srpske`”, rekao je Bašević novinarima.

On je istakao da sokolačko gazdinstvo redovno servisira sve obavaze prema dobavljačma, izvođačima, PDV-u i redovno i izmiruje obaveze prema kreditu koji ističe u avgustu.

S obzirom da je šuma na području Romanije i dalje najvažniji razvojni resurs na kome se zasniva djelovanje svih segmenata lokalne zajednice, Bašević je izrazio zadovoljstvo što sokolačko gazdinstvo funkcioniše na stabilnoj osnovi.

Prema njegovim riječima, od sječivog etata za ovu godinu od oko 125.000 metara kubnih sokolački “šumari” su ispunili više od pola u prvoj polovini godine, pa je i saradnja gazdinstva sa drvoprerađivačima veoma dobra.

On je naglasio da su u ovom gazadinstvu u proljećnom dijelu pošumili 20 hekatara neobraslih površina sa 40.000 sadnica smrče i bora, što se smatra uspjehom u ovoj branši, te da je za jesenju sezonu pošumljavanja ostalo još 55.000 sadnica.

Bašević je istakao da u sokolačkom gazdinstvu vjeruju da će ostariti dodatni prihod od iskorištavanja ostalih proizvoda šuma, nakon što pokrenu svoje već instalirano Postrojenje za cijeđenje eteričnih ulja.

Kada je riječ o investicijama, Bašević je naveo da je godišnjim planom investicija predviđeno 260.000 KM za rekonstrukciju kamionskih puteva, oko 100.000 KM za investiciono održavanje i skoro 150.000 KM za obnavljanje dijela voznog parka i nabavku potrebnih segmenata za transport pri radu u šumi.

On je dodao da je investiciono održavanje kamionskih puteva već u završnoj fazi i da će uskoro početi rekonstrukcija pet dionica u ruralnim područjima ukupne dužine 2,5 kilometra na pravcima Banjani-Koprivice, Pavičići-Bjelosavljevići, Košutica-Preljubovići, Novo selo-Bukovik i Sajice-Rakoči.

“Planirali smo nabavku još dva kombi vozila za prevoz radnika i prikolicu za transport radne mehanizacije, te početak izgradnje lovačke kuće na Romaniji, koja će poslužiti kao turistički potencija za dodatni prihod u narednim godinama”, naveo je Bašević.

Goran Kosorić, upravnik Radne jedinice “Kaljina” koja posluje u okviru gazdinstva “Romanija”, rekao je novinarima da iz godine u godinu bilježe veliko suzbijanje šumskih krađa zahvaljujući dobroj saradnji sa policijom.

On je naveo da je ova radna jedinica sa 40 radnika u proteklih šest mjeseci ostvarila fizički obim proizvodnje 12 odsto više od plana, druga je po veličini sječivog etata u sokolačkom gazdinstvu i djeluje na području Kaljine i Bara.

Šumsko gazdinstvo “Romanija” je jedna od organizacionih jedinica Javnog preduzeća “Šume Republike Srpske” koja se bavi uzgojem, zaštitom i iskorištavanjem šuma i ima oko 380 zaposlenih.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments