U prva tri mjeseca smanjen broj krivičnih djela za 18,8 odsto

0

Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine evidentirano je 177 krivičnih djela, što je za 18,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, rekao je načelnik Centra Srpko Kosorić.
Kosorić je na redovnoj konferenciji za novinare istakao da su u navedenom periodu podnesena 142 izvještaja protiv 157 lica, od čega su 54 povratnika u vršenju krivičnih djela i tri maloljetnika.

Od 67 krivičnih djela u kojima je počinilac nepoznat, rasvijetljeno je 46 djela, tako da koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 86,18 odsto, a rasvijetljenosti djela sa nepoznatim počiniocem 64,78 odsto.

„U prva tri mjeseca registrovana su tri ubistva, dok je u istom periodu prošle godine evidentirano jedno ubistvo“, rekao je Kosorić.

On je dodao da je u prva tri mjeseca ove godine registrovano 135 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, što je za 23,3 odsto manje u odnosu na uporedni period.

Kosorić je naglasio da su registrovana četiri krivična djela iz oblasti zloupotrebe droga, te da je pronađeno i oduzeto 1,2 kilograma marihuane, 78,3 grama heroina i 2,34 grama spida.

„U oblasti privrednog kriminaliteta registrovano je 30 krivičnih djela i podneseno 14 izvještaja protiv 29 lica“, naveo je Kosorić, dodavši da su izvršenjem ovih krivičnih djela pričinjene materijalna šteta od 500.000 KM i protivpravna imovinska korist od 210.000 KM.

On kaže da je registrovano i pet krivičnih djela iz oblasti Krivičnog zakona BiH, te da su podnesena tri izvještaja protiv pet lica.

Jedna osoba osumnjičena je za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a u ostalim slučajevima riječ je o krivotvorenju novca.

SMANJENA UČESTALOST NARUŠAVANJA JAVNOG REDA I MIRA

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Srpko Kosorić rekao je da su u prvom tromjesečju na području koje pokriva ovaj centar registrovana 84 narušavanja javnog reda i mira što je za 13,4 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.
Kosorić je na konferenciji za novinare na Palama istakao da su registrovana 104 prekršaja Zakona o javnom redu i miru, što je za 15,45 odsto manje u odnosu na uporedni period, podneseno je 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 69 prekršajnih naloga protiv 102 lica.

On je naglasio da je u prva tri mjeseca registrovano 257 saobraćajnih nezgoda, što je za 7,53 odsto više u odnosu na uporedni period.

Kosorić dodaje da su u navedenim saobraćajnim nezgodama dva lica smrtno stradala, 14 je teže povrijeđeno i 42 lakše.

„Registrovano je 8.978 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, odnosno 36,3 više u odnosu na uporedni period. Iz saobraćaja je isključeno 629 vozila ili 15,84 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, i isključeno je 269 vozača ili 12,09 odsto manje, a najčešće su isključivani zbog vožnje pod uticajem alkohola i opijata“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, u prva tri mjeseca ove godine pripadnici Centra su izveli 144 operativno-taktičke mjere i radnje, što je za 112 odsto više u odnosu na uporedni period.

Ukupan broj kontrolisanih učesnika u saobraćaju je za 44 odsto više nego u uporednom periodu, a broj izdatih prekršajnih naloga je veći za 40 odsto.

Kosorić je istakao da su policijski službenici sprovodili pojačane mjere kontrole saobraćaja putem zavedenih akcija

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare