U proteklih šest mjeseci bez smrtno stradalih

5
U proteklih šest mjeseci bez smrtno stradalih

U proteklih šest mjeseci na području Policijske uprave Istočno Sarajevo nisu registrovane saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima.

Od ukupno 401 saobraćajne nezgode, koliko ih se dogodilo, evidentirano je 20 nezgoda sa teže povrijeđenim licima i 41 sa lakše povrijeđenim, rečeno je Srni u PU Istočno Sarajevo.

U poređenju sa istim periodom 2016. i 2015. godine, smanjen je broj stradalih lica, dok je broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima u odnosu na prošlu godinu smanjen za tri saobraćajne nezgode, a u odnosu na 2015. za pet saobraćajnih nezgoda.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda, dogodio se subotom u periodu od 12.00 do 16.00 časova, a po pitanju vremena dešavanja, povećanje broja saobraćajnih nezgoda se bilježi u intervalu od 8.00 do 12.00 časova.

U policiji napominju da je najčešći uzrok dešavanja saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina koja se pojavljuje u 111 slučajeva ili 34,1 odsto, zatim rastojanje između vozila gdje je evidentirano 56 slučajeva ili 17,2 odsto, a u 38 nezgoda ili 11,6 odsto uzrok je nepoštivanje prvenstva prolaza.

S obzirom na to da je sezona godišnjih odmora i da je povećana frekvencija motornih vozila i motocikala, Uprava apeluje da se vozači pridržavaju svih važećih propisa kao što su postavljene horizontalne i vertikalne signalizacije te da postupaju po znakovima koja daju ovlštena službena lica.

Poseban apel vozačima jeste da obrate pažnju na dionicu puta Lapišnica-LJubogošta i na dionice magistralnog puta LJubogošta-Podromanija i Podromanija-Rogatica, posebno u periodu naglih vremenskih promjena kao što je prva kiša.

Uprava će u narednom periodu nastaviti sa akcijama u kojima će sankcionisati sve uočene prekršaje koji se javljaju kao uzroci saobraćajnih nezgoda u cilju stvaranja navika kod učesnika u saobraćaju koji upravljaju motornim vozilima da poštuju ograničenja koja su predviđena za određene dionice javnih puteva.

Poseban akcenat tokom sprovođenja akcije biće na pomenutim najčešćim uzrocima dešavanja saobraćajnih nezgoda, kao i na uočavanju i sankcionisanju ne korištenja sigurnosnog pojasa, korištenja mobilnih telefona.

U okviru aktivnosti policijskih službenika koji sprovode pojačane mjere kontrole saobraćaja putem zavedenih akcija, na terenu je pojačano i prisustvo policijskih službenika sa neobilježenim vozilima koji će takođe uočavati i sankcionisati sve prekršaje na dionicama puta u zoni odgovornosti Policijske Uprave Istočno Sarajevo.

 

(www.palelive.com / Srna / Foto arhiva)

Pretplati se
Obavijesti me o
5 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Prije par dana poginuo momak?

Strasno i za policiju i za onog ko napisa. A da, Srna napisa. Da su rekli prvih sest mjeseci, pa hajde.

Lijepo pise u proteklih 6 mjeseci, citajte ljudi pa onda komentarisite.

Paljanska policija uglavnom zaustavlja TMV, valjda su oni uzrok nezgoda? Njima je bitno da od vozača koji prevoze drvne sortimente uzmu koji dinar a za našu bezbjednost i ne mare

Za sve je kriva direkcija za puteva, koja minimalno ulaže u putnu infrastrukturu u istočni dio Republike Srpske. Da je sreće, sama direkcija bi finansirala treću traku preko Romanije, pravila tunele (kasnije naplaćivala i sl.) Da ne pričam o putu Foča – Šćepan polje i Foča – Gacko