U prošloj godini bez prijava za ratne zločine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu u prošloj godini nije zaprimilo nijednu prijavu za ratne zločine, potvrdio je Srni sekretar Tužilaštva Neven Kramer.
On je rekao da je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu u toku procesuiranje tri predmeta ratnih zločina prema optužnicama koje je u prošloj godini podiglo Okružno tužilaštvo.

Optužnice su podignute protiv Igora Miloševića, Milenka Krsmanovića i Blagoja Vlačića za zločine počinjene nad nesrpskim civilnim stanovništvom na području Trnova, Rogatice i Sokoca.

Kramer je naveo da su tokom prošle godine u predmetima opšteg kriminala podignute 574 optužnice, privrednog i organizovanog kriminala 24 optužnice, a u predmetima maloljetničke delikvencije podneseno je osam prijedloga za izricanje vaspitne mjere – ukora.

Najviše podignutih optužnica prema krivičnim djelima u prošloj godini odnosilo se na krađe 16 odsto, ugrožavanje saobraćaja 13,1 odsto, te falsifikovanje isprava 10 odsto.

Slijede šumske krađe sa 8,5 odsto, lake tjelesne povrede 6,7 odsto, teške krađe 6,2 odsto, oštećenje tuđe stvari i skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka sa po četiri odsto, nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici 3,5 odsto, te teške tjelesne povrede 2,5 odsto.

Prema Kramerovim riječima, prošlogodišnja ostvarena norma u Odjeljenju za ratni zločin iznosila je 139,1 odsto, a u Odjeljenju za privredni i organizovani kriminal 134,6 odsto.

Od 12 tužilaca, koliko je predviđeno sistematizacijom radnih mjesta u ovom Tužilaštvu, u prethodnoj godini radilo je 11, od kojih su dva raspoređena u Podružnoj kancelariji Višegrad i jedan u Podružnoj kancelariji Vlasenica. U sjedištu Tužilaštva u Istočnom Sarajevu djelovalo je osam tužilaca, uključujući glavnog tužioca.

„Analizom stanja ažurnosti i kvaliteta rješavanja predmeta na osnovu statističkih pokazatelja, može se konstatovati da je u prošloj godini izraženo poboljšanje ukupne ažurnosti stanja predmeta u Tužilaštvu, kao i povećani rezultati rada kako na rješavanju predmeta tako i kvaliteta u njihovom rješavanju“, istakao je Kramer.

On je dodao da se rezultati naročito vide u rješavanju starih predmeta gdje je procenat njihovog rješavanja iznosio 100 odsto.

„Ovakvi rezultati su doprinijeli da se, i pored nepopunjenosti jednog mjesta okružnog tužioca, u Tužilaštvu rješava više predmeta od njihovog priliva, čime se smanjuju ukupni zaostaci neriješenih predmeta“, rekao je Kramer.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare