У прошлој години 3.428 контрола, изречене казне од 285.100 КМ

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – На подручју Источног Сарајева прошле године је извршено 3.428 инспекцијских контрола у којима је издат 361 прекршајни налог и изречене су новчане казне у укупном износу од 285.100 КМ, рекао је Срни начелник градског Од‌јељења за инспекцијске послове Ратко Ђуровић.

Укупан број контрола лани већи је за 215 или за шест одсто у односу на 2022. годину, док извршење плана износи 113 одсто. Од укупног броја контрола њих 2.536 је било уредно, док су 892 биле неуредне.

Ђуровић је навео да је у буџет града од прекршајних налога по основу градских одлука у 2023. години прикупљено 128.000 КМ, док је годину дана раније по истом основу у градски буџет уплаћено 43.690 КМ.

Он је додао да су тржишни испектори у 2023. години извршили 862 контроле, што је за 89 или 11 одсто више у односу на годину раније, а да су од тог броја 562 биле уредне, а 300 контрола било је неуредно.

У овој области инспекцијског надзора укупно су издата 242 прекршајна налога на основу којих су изречене новчане казне од 157.800 КМ.

„У 2023. години број неуредних контрола је у односу на 2022. већи за 61 одсто, а контролама је обухваћен унутрашњи промет у областима трговине, производње, угоститељства и туризма, услужних д‌јелатности, заштите потрошача, цијена, мјерних јединица и мјерила“, рекао је Ђуровић.

Према његовим ријечима, Од‌јељење за инспекцијске послове у претходној години преузело је и додатну обавезу помоћи у координацији активности између Од‌јељења, Туристичке организације Источно Сарајево и Комисије за категоризацију објеката на подручју града ради повећања броја категорисаних објеката и укупног износа уплата боравишне таксе.

„Комисија за категоризацију доставила је ревидирани списак регистрованих издавалаца смештајних капацитета до 16 лежајева, а прегледајући доступне огласнике пронашли смо 750 огласа са потребним подацима за упоређивање, те смо издвојили 280 некатегоризованих објеката“, навео је Ђуровић и додао да су након упозорења, 52 нелегална огласа повучена са огласника.

Ђуровић је нагласио да су ове активности резултовале подношењем 443 захтјева за категоризацију, док су регистроване 623 смјештајне јединице са 1.742 лежајева, а укупан износ уплате боравишне таксе је 463.075 КМ.

Он је додао да су у области инспекције за храну извршене 663 контроле, од чега је 361 била уредна, 302 неуредне, а за утврђене неправилности издата су 34 прекршајна налога, те изречене новчане казне од 36.200 КМ.

„Контролама су обухваћене области производње и промета намирница, угоститељства, водоснадбијевања, кухиње у објектима, а инспектори за храну су у 2023. години у три наврата обављали преглед угоститељских објеката у посебним приликама – посјете домаћих и иностраних званичника“, рекао је Ђуровић.

Он је навео да су у области урбанистичко-грађевинске инспекције извршене 452 контроле, од којих је 405 контрола било уредно, 47 неуредно, а издато је 28 прекршајних налога којима су изречене новчане казне од 35.000 КМ.

„Предузете инспекцијске мјере биле су обустава грађења у три случаја, otllanjanje неправилности у седам случајева, било је 13 рјешења о рушењу објекта, те двије забране употребе објекта“, рекао је Ђуровић.

Говорећи о здравственој и пољопривредној инспекцији, он је навео да су извршене 222, односно 153 контроле, којима је између осталог обухваћен надзор над примјеном прописа, противепидемијске мјере, потшовање забране недозвољеног рекламирања и пушења на јавном мјесту и другим областима које су посебним прописима пренесене у надлежност здравствене инспекције.

Према његовим ријечима, саобраћајни инспектор је лани извршио 198 контрола којима су биле обухваћене области вршења јавног превоза, јавни путеви и друге области одређене прописима, а предузете су и инспекцијске мјере отклањања неправилности у 21 случају, забране у три случаја, те искључивања из саобраћаја у два случаја.

Ђуровић је рекао да су ветеринарски инспектори у 2023. години извршили 756 контрола, што је 112 контрола мање у односу на годину раније, те да је издато 18 прекршајних налога којима су изречене новчане казне од 24.400 КМ.

Од‌јељење за инспекцијске послове града Источно Сарајево инспекцијски надзор обавља на подручју шест градских општина у областима унутрашњег промета робе и услуга, производње и промета намирница и предмета опште употребе, здравствене заштите људи и санитарне заштите, пољопривреде, заштите животне средине, јавних путева и друмског саобраћаја, здравствене заштите животиња и ветеринарске д‌јелатности.

Рад Од‌јељења је организован у три канцеларије – у Источном Новом Сарајеву, на Палама и на Сокоцу, а запослено је укупно 15 инспектора.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare