U prošloj godini 13 zahtjeva za usvajanje djeteta

0

U Centru za socijalni rad Pale u toku 2018. godine evidentirano je 13 zahtjeva za usvajanje djeteta, rekla je Srni direktor Centra Jelana Orašanin.

Ona je navela da je u okviru porodične zaštite u prošloj godini evidentirano 28 zahtjeva za pokušaj mirenja bračnih supružnika, 19 slučajeva nasilja u porodici, jedan zahtjev za izmjenu odluke o povjeri djeteta, jedan zahtjev za sklapanje braka maloljetnog lica.

“Evidentirano je šest maloljetnih lica devijantnog ponašanja, od kojih je jednom izrečena mjera pojačanog nadzora od roditelja”, istakla je ona.

Orašaninova je dodala da je u toku godine jedno lice stavljeno pod starateljstvo zbog oduzete poslovne sposobnosti, a za 11 lica je postavljen privremeni staralac radi postupanja u određenim postupcima.

Ona je navela da je u toku 2018. godine primljeno 138 zahtjeva za ostvarivanje prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 35 korisnika.

Orašaninova je naglasila da su ovo pravo u prošloj godini koristila 302 lica i to 213 drugog nivoa po 83,10 KM, a 89 prvog nivoa po 166,20 KM.

Ona je istakla da je pravo na stalnu novčanu pomoć koristilo 37 lica, što je u odnosu na prethodnu godine manja za šest lica, koja su brisana sa spiska usljed smrti.

Prema njenim riječima, za ublažavanje egzistencijalnih potreba socijalno ugroženog stanovništva intervenisano je u vidu jednokratne novčane pomoći u 201 slučaju.

“U ustanove socijalne zaštite u protekloj godini smještena su tri nova lica, od kojih je jedno maloljetno, tako da se ukupno u ustanovama socijalne zaštite nalazilo 12 lica čije troškove smještaja i izdržavanja snosi Centar za socijalni rad Pale”, rekla je ona.

Orašaninova ističe da se prema evidenciji Centra u hraniteljskoj – srodničkoj porodici nalaze dva maloljetna lica, od kojih je jedno smješteno krajem protekle godine.

Ona dodaje da su u 2018. godini dodatak na djecu primale 304 porodice, materinski dodatak 95 i novčanu naknadu za opremu novorođenčeta 196 djece.

“Od ukupno 196 rođene djece sa područja naše opštine, njih 89 je prvorođenih, 74 je drugorođenih, 31 je trećerođeno i dvoje je četvrto rođeno dijete u porodici”, navela je ona.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments