U privatnim džepovima završilo 7 miliona KM

0

U novom, dopunjenom, izvještaju MUP-a Republike Srpske o kriminalu u slučaju izgradnje Srpskog Sarajeva navodi se da je najmanje sedam miliona KM završilo u privatnim džepovima, umjesto na gradilištima. Izvještaj protiv 13 lica za 19 krivičnih djela opisuje višemilionske … … prevare kojima je novac predviđen za izgradnju završio na privatnim računima, javila je Radio-televizija RS /RTRS/. U dokumentu, koji je u posjedu RTRS-a, navodi se da je samo odlukom tadašnjeg predsjednika Vlade RS Gojka Kličkovića, budžet Srpske oštećen za više od 2,5 miliona KM.

Deset miliona litara dizel goriva, namijenjenog za izgradnju tadašnjeg Srpskog Sarajeva, uvezeno je bez plaćanja poreza i akciza, navodi se u izvještaju.

Načelnik Kriminalističke policije RS Gojko Vasić rekao je da su ukupne dokazane štete nešto manje od deset miliona KM, a da su prisvojena, odnosno namjenski utrošena sredstva oko sedam miliona KM.

U izvještaju se dodaje da 218 000 litara nafte, za koju nije plaćen nikakav porez, umjesto za izgradnju grada predato kabinetu predsjednika RS, pa je bez evidencije u knjigovodstvu, grad Srpsko Sarajevo oštećeno za 61.000 KM, a budžet Srpske za 77.000 KM.

Tadašnji predsjednik Izvršnog odobra Srpskog Sarajeva Boško Lemez tvrdi da je nafta plaćena i da je sve dokumentovano, te da je za takve poslove zadužena finansijska služba.

U izvještaju MUP-a se navodi da je sa računa grada Srpsko Sarajevo preduzeću „Holding Jugovo“ iz Smederava isplaćeno je 158.500 KM, a da računi nikada nisu ispostavljeni i evidentirani u izvještaju grada.

Nalog za plaćanje dao je tadašnji načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Ignjat Elčić koji, takođe, tvrdi da je sve dokumentovano i da je za to odgovorno knjigovodstvo.

„Vidi se da je nesklad, prema onome što je upućeno otpremnicama prema Sarajevu i onoga što je prešlo jednu i drugu granicu, a pogotovo šta je isporučeno Istočnom Sarajevu“, rekao je Vasić.

Vasić kaže da su nelegalni tokovi novca privukli i kriminalce, te da su zbog toga obračuni kriminalnih grupa u Istočnom Sarajevu postajali sve češći.

O kriminalu u slučaju izgradnje u Srpskom Sarajevu četiri godine su istraživali posebna jedinica za istrage MUP-a i pripadnici CJB Istočno Sarajevo.

(Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare