U porastu nasilje u porodici

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području u nadležnosti Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo u proteklih devet mjeseci evidentirano je 26 krivičnih djela nasilja u porodici, što je za tri više nego u istom periodu prošle godine, rekla je Srni portparol Centra Danka Tešić.Tešićeva je navela da je u ovom periodu evidentirano 79 žrtava nasilja u porodici, od kojih 10 djece koja imaju do 14 godina, petoro od 14 do 18 godina, 54 žene i 10 muškaraca.

Ona je dodala da su kao posljedica nasilja u porodici evidentirana dva slučaja sa teškim tjelesnim povredama, 19 sa lakim tjelesnim povredama i 40 ostalo.

Tešićeva je ukazala da su počinioci nasilja u porodici uglavnom osobe koje imaju između 41 i 50 godina, a članove porodice zlostavljaju najčešće u alkoholisanom stanju.

Ona je navela da su nadležnim tužilaštvima podnesena 24 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 26 lica, od kojih su devet povratnici u vršenju krivičnih djela i jedan maloljetnik.

„Za devet mjeseci registrovano je ukupno 59 prekršaja i krivičnih djela nasilja u porodici, što predstavlja blagi porast u odnosu na uporedni period, od čega 26 krivičnih djela i 33 prekršaja“, rekla je Tešićeva i dodala da je evidentirano 65 počinilaca, od kojih 59 muškaraca i šest žena.

Tešićeva kaže da po prijavi krivičnog djela policija odmah izlazi na lice mjesta, bez obzira koje je doba dana, pogotovo ako je lice u alkoholisanom stanju, hapsi ga i dovodi u policijsku stanicu do otrežnjenja.

„U zavisnosti od toga da li riječ o fizičkom ili psihičkom zlostavljanju, policija podnosi ili zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka ili izvještaj za krivično djelo nasilje u porodici“, pojasnila je Tešićeva.

Ona je apelovala da se svi koji se osjećaju ugroženo i nad kojima se vrši nasilje počinioca slobodno prijave policiji, koja je tu da zaštiti žrtvu od daljeg nasilja u porodici, i koja radi na suzbijanju ovih krivičnih djela.

Tešićeva je naglasila da su istraživanja pokazala da samo preduzimanjem nekih policijskih radnji, kao što su pozivanje, hapšenje i privođenje nasilnika imaju veliki uticaj na smanjenje broja slučajeva nasilja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare