U ponedjeljak akcija dobrovoljnog davanja krvi

0

ISTOČNO SARAJEVO – Služba za transfuziologiju u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu u saradnji sa Udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije organizuje u ponedjeljak, 27. aprila, akciju dobrovoljnog davanja krvi, kako bi se u ovoj zdravstvenoj ustanovi obezbijedile nove zalihe tečnosti koja život znači.

Šef Službe za transfuziologiju u Bolnici „Srbija“ Jelena Stojanović Lukić izjavila je Srni da će se akcija realizovati u periodu od 8.00 do 14.00 časova u prostorijama zgrade „Dejton“, u prizemlju, te da je do sada prijavljeno oko 50 dobrovoljnih davalaca.

Lukićeva dodaje i da su se pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, iako su imali nedavno redovnu akciju, opet odazvali, tako da će oni u periodu od 27. do 30. aprila biti u prilici da daju krv u prostorijama transfuziologije u Bolnici „Srbija“.

„Zalihe krvi u Bolnici `Srbija` postoje, ali su smanjene. Smanjen je broj dobrovoljnih davalaca, jer cijela situacija sa pojavom virusa korona utiče na ljude i oni se boje, mada za to nema razloga. Mi sprovodimo sve potrebne mjere po preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Koristimo zaštitnu opremu, kao i davaoci koji dolaze, imaju zaštitne rukavice, maske, a ukoliko nemaju dobiju kod nas u službi. Svakodnevno se više puta vrši dezinfekcija, tako da zaista nema razloga za strah da bi davalac kod nas mogao da bude ugrožen“, istakla je Lukićeva.

Ona je izrazila nadu da će sa najavljenim akcijama uspjeti da poprave zalihe krvi.

Lukićeva je naglasila da je važno da svi oni koji žele da se odazovu akciji, prethodno kontaktiraju Službu za transfuziju na telefon 057/325-346, da bi dobili informaciju u koje tačno vrijeme da dođu, s obzirom da su zabranjena masovna okupljanja i kako se ne bi pravile gužve, jer je neophondo da se pridržavaju mjera izrečenih od nadležnih organa.

„Svaki davalac je pojedinačno kontaktiran i sa njim je dogovoren termin kada da dođe, da ne bi nimalo čekao. Sve to ide brzo, a poštuje se propisana udaljenost između ležajeva“, istakla je Lukićeva.

Lukićeva je dodala da je važno da davaoci nisu imali rizične kontakte u proteklih 28 dana, da nisu bili prehlađeni, niti da su imali bilo koji od simptoma prehlade ili bili u kontaktu sa zaraženim virusom korona, kao ni sa osobama kojima su izrečene mjere izolacije ili karantina.

„Važno je da su davaoci u potpunosti zdravi, bez akutnih i hroničnih oboljenja i da ne piju nikakve lijekove. Potrebno je da prije davanja krvi, doručkuju i popiju malo tečnosti“, istakla je Lukićeva te poručila svim davaocima da se putem krvi ne prenosi virus korona, bar u svijetu do sada nije zabilježen nijedan slučaj.

„Svi moramo da razmišljamo o tome da krv kada se da, ona ne može odmah da se da pacijentu. Ako neko čuva krv za nekoga svog, neće mu pomoći na taj način. Testirana, obrađena i spremna krv mora da čeka pacijenta koji će doći u bolnicu“, istakla je Lukićeva, napominjući da je rok trajanja krvi od 35 do 42 dana, te je neophodno obnavljati zalihe.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare