U „Pohodu na Romaniju“ učestvovalo 50 planinara

0
U

SOKOLAC – Pedeset učesnika planinarskog „Pohoda na Romaniju“ popeli su vrhove ove planine, te Crvene stijene, Orlovu i stijenu Gavranka, vidikovac Đeva /Djevojačka stijena/, a posjetili su i Novakovu pećinu.

U sokolačkom Planinarskom društvu „Glasinac“, organizatoru jučerašnjeg pohoda u dužini od 20 kilometara, rekli su Srni da su, osim članova planinarskih društava „Visočnik“ Han Pijesak, „Javorina“ Pale, te grupe planinara iz Istočnog Novog Sarajeva, gosti u „Pohodu na Romaniju“ bili i članovi „Planinarskih vukova“ iz Kruševca.

Miroslav Divčić, vodič u ime domaćina Planinarskog društva „Glasinac“, rekao je da su planinari iz Kruševca posjetili Vojničko spomen-groblje „Mali Zejtinlik“ i da mnogi od njih nisu ni znali da ovakav spomen-kompleks postoji na Sokocu.

„Jedan od gostiju iz Kruševca, član udruženja poštovalaca tradicije srpske vojske, najavio je da će cilj narednog dolaska svih članova društva biti upravo posjeta Vojničkom spomen-groblju i da će `Mali Zejtinlik` biti uvršten u njihov godišnji kalendar posjeta značajnim mjestima u istoriji srpskog naroda“, kaže Divčić.

On je dodao da su planinari posjetili i Manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, gdje im je iguman Manastira jeromonah Andrej govorio o istorijatu ovog hrama.

Učesnici „Pohoda na Romaniju“, boraveći na ovoj planini do kasnih popodnevnih časova, kako kaže Divčić, obišli su sve značajne kote, vidikovce i vrhove na zapadnoj strani Romanije.

Sekretar sokolačkog Planinarskog društva Vera Mijatović istakla je da su se 50 planinara, među kojima je najmlađi šestogodišnji Nenad Mutabdžija iz Istočnog Novog Sarajeva, uspeli prvo na vidikovac Crvene stijene /1.423 metra nadmorske visine/, a zatim do kota Orlova stijena, Gavranka i vidikovac Đeva /Djevojačka stijena/, kao i da su posjetili Novakovu pećinu, poznati istorijski lokalitet ovog kraja.

„Prvi alpinistički uspon na Romaniji datira iz 1920. godine, kada je osvojena Djevojačka stijena, u narodu poznata kao Đeva. Od tada pa do danas, strme stijene legendarne planine postale su svojevrstan poligon za obuku, kako alpinista početnika, tako i onih željnih pravih alpinističkih izazova“, istakla je Mijatovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare